fbpx
Сьогодні
19:40 23 Бер 2020

Гончарук прокоментував звинувачення у "недбалості" щодо коронавірусу

Фото 24tv.ua

Колишній прем'єр-міністр України Олексій Гончарук відповів на звинувачення в халатності при здійсненні заходів, спрямованих на протидію COVID-19.

Відповідний пост він опублікував у Facebook.

Про звинувачення в недбалості під час здійснення заходів спрямованих на протидію COVID-19 — захворювання, викликаного новим коронавірусом.

"По-перше. Ще задовго до отримання листа від РНБО, наші фахівці з Міністерства охорони здоров'я України на чолі з Зоряною Скалецькою були в активній комунікації з фахівцями Всесвітньої організації охорони здоров'я та слідкували за ситуацією.

Ми утворили відповідний штаб, установили стан підвищеної готовності та розробили алгоритми дій.

По-друге. 31 січня, у день отримання листа, я невідкладно скликав нараду та відреагував терміновим дорученням МОЗ (копія доручення додається).

По-третє. 3-го лютого на засіданні Уряду ми схвалили Національний план протиепідеміологічних заходів, спрямований на запобігання поширення 2019-nCoV. В якому, серед іншого, було і доручення вивчити можливість введення тимчасової заборони експорту у разі виявленні загрози дефіциту таких товарів в Україні.

Крім того, ми ввели тимчасові обмеження та умови стосовно людей, які повертались з Китаю та поновили посаду Головного санітарно-епідеміологічного лікаря країни, який і зараз координує роботу всіх медиків у країні.

Ми були в постійному контакті з регіонами — провели навчання медичних працівників, почали готувати заклади, ввели температурний скриніг на кордонах, запустили інформаційно-роз'яснювальні кампанії. Якщо потрібен детальний звіт про виконання плану — наші міністри з легкістю його нададуть.

Четверте. Станом на початок лютого розглядались три сценарії розвитку ситуації — сценарій без заражень в Украіні, сценарій з невеликою кількістю заражень та пандемія.

Тож дії Уряду мали бути відповідними до ситуації. На той момент жодного випадку зараження в країні не було. Тому заборону експорту планували за умови діагнозу першого випадку.

Це сталось 3-го березня, а вже наступного дня змінили уряд. Заборону нові урядовці ввели за тиждень, як ми й розглядали в одному зі сценаріїв.

Зараз точно не найкращий час шукати "крайніх". Краще сконцентруватись на вирішенні серйозних викликів, які стоять перед Україною. Це подолання коронавірусу, це боротьба за економіку країни та протистояння з тими, хто нав'язує країні "прості рішення" типу "дефолту", – написав він.

Про звинувачення в недбалості під час здійснення заходів спрямованих на протидію COVID-19 — захворювання, викликаного…

Posted by Олексій Гончарук on Monday, March 23, 2020

 

Раніше Антикорупційна прокуратура завела справу на уряд Гончарука за бездіяльність щодо коронавірусу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: