fbpx
Сьогодні
22:54 23 Бер 2020

Глава ВСУ заявила, що судова реформа Зеленського може зруйнувати демократію

Ілюстрація today.ua

Голова Верховного Суду Валентина Данішевська вважає, що Конституційний Суд, оцінюючи реформу Володимира Зеленського, підтвердив, що вона могла вплинути на незалежність судової системи.

Про це вона заявила в інтерв'ю LB.ua.

"Так, вважаю, що КС це підтвердив", – відповіла вона на запитання про те, чи загрожує реформа незалежності судової влади.

"У своєму рішенні КС вказав, що державна влада в Україні ділиться на три гілки влади: законодавчу, виконавчу і судову. Вони повинні взаємодіяти в межах своїх повноважень, а не зазіхати на незалежність один одного. Саме на цих принципах базується демократія. Якщо всі гілки влади будуть підпорядковані одній людині, то доведеться розпрощатися з демократією. І тоді ми не зможемо забезпечити в Україні ні правової держави, ні належного захисту прав і свобод людей, у тому числі і від держави. Про верховенство права також можна буде забути. Тому незалежність судової гілки влади є ключовою", – сказала вона.

"Ні поданням, ні іншими своїми діями ми не захищали суддів або свої права. Ми захищали здатність Верховного Суду і системи в цілому надати захист людям. На жаль, не кожна людина розуміє, що означає незалежний і неупереджений суд, поки йому не доведеться звернутися в суд", – сказала Данішевська.

При цьому вона заявила про бажання налагодити конструктивний діалог з Зеленським і Радою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: