fbpx
Сьогодні
09:34 23 Бер 2020

Аваков пропонує реструктуризувати зовнішні борги через коронавірус та передбачити пільги для комуналки

Прийняти екстраординарні заходи для боротьби з коронавірусом пропонує міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, зокрема, збільшити дефіцит держбюджету мінімум втричі з одночасним секвестром і провести реструктуризацію зовнішнього боргу.

"Збільшити дефіцит держбюджету – істотно, треба рахувати, але, як мені здається, мільярдів на 200 як мінімум. Не соромлячись! – такий виклик часу. Мені шкода, але доведеться", – написав він на своїй сторінці в Facebook.

За його словами, необхідно також провести секвестр бюджету, скоротивши витрати на некритичні натепер вкладення та інвестиції, але без шкоди для лінії оборони і безпеки.

"Негайно, і в найкоротші терміни, провести реструктуризацію зовнішніх боргів України, істотно скоротивши навантаження з виплат %% (відсотків) і основного боргу в найближчі роки", – додав Аваков.

Одночасно він закликав обов'язково укласти угоду з МВФ, заручившись підтримкою в антикризових заходах, і отримати додаткове фінансування за програмами допомоги в зв'язку з пандемією коронавірусу.

На думку міністра, на час карантину повинні бути введені спеціальні виплати з державного бюджету як кризове забезпечення з вимушеного безробіття розміром близько 2,5-3 тис. грн, а також передбачити пільги з низки комунальних платежів до 50% -75%.

Профінансувати антикризові заходи, на думку Авакова, уряд зможе за рахунок спеціального Стабілізаційного фонду, який повинна створити в держбюджеті Верховна Рада.

"Жорстко припиняти спекуляції на валютному ринку і виведення антикризової гривневої маси на валютний ринок, застосовуючи законодавчі і зв'язуючі механізми", – назвав ще один пункт зі свого плану глава МВС.

Серед інших заходів, запропонованих Аваковим на час карантину, припинення виконавчих проваджень для приватних осіб на час дії карантину та відмова від нарахування процентних ставок за категоріями кредитів для приватних осіб з можливою компенсацією банкам за рахунок зниження фіскального навантаження.

"На державних підприємствах і держслужбі, підприємствах бюджетного фінансування заборонити звільнення працівників або відправку їх у неоплачувані відпустки. Компенсації втрат і витрат на цих підприємствах відрегулювати в міжбюджетних та господарських відносинах – не перекладаючи це на людей", – вважає за необхідне також глава МВС. У приватному секторі він пропонує звернутися до власників і керівників за можливості дотримуватися подібних дій.

На його думку, НБУ повинен рефінансувати банки для видачі кредитів бізнесу від малого до великого за низькими ставками 5-7% річних.

"Передбачити спеціальні заходи з встановлення паритету в зовнішньоторговельному балансі, стимулюючи імпортозаміщення", – додав також Аваков.

Він підкреслив, що без цих та інших екстраординарних заходів України буде "жахливо складно".

Міністр зазначив, що зараз проблема погіршення економічного стану людей через карантин активно обговорюється в уряді разом із прем'єром і президентом. "Переконаний, буде швидке рішення", – заявив глава МВС.

Шмигаль: в Україні створять Стабілізаційний фонд для боротьби з коронавірусом.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: