fbpx
Сьогодні
21:31 22 Бер 2020

Офіційно: НБУ визначив режим роботи банків під час карантину

Національний банк (НБУ) у неділю розіслав банкам лист, у якому визначається режим роботи банківських установ на період посилених заходів протидії поширенню коронавірусу.

Про це повідомила пресслужба НБУ.

Банки під час карантину зобов'язані забезпечити роботу центральних офісів, дистанційних каналів обслуговування і контакт-центрів. Банкомати мають бути підкріплені готівкою.

Водночас банкам радять максимально перевести в онлайн взаємодію з клієнтами. З цією метою дозволяється змінювати режим роботи відділень, кількість і перелік операцій з урахуванням ситуації та навантаження. Банки можуть закрити неключові відділення, скоротити час роботи, встановити окремі години для обслуговування літніх людей і под.

У спальних районах мають працювати "опорні" відділення, щоб клієнтам з необхідності не потрібно було добиратися до банку через пів міста. У приміщеннях таких відділень мають бути передбачені технологічні перерви для провітрювання, дезінфекції та вологого прибирання; працівники повинні бути забезпечені засобами особистого захисту.

Дозволяється відмовляти в обслуговуванні клієнтам, які мають симптоми хвороби, наприклад, температуру.

Банкам на законодавчому рівні на період карантину заборонено нараховувати і стягувати недодержки (штрафи, пені, будь-які інші обов'язкові платежі) за невчасне здійснення платежів за споживчими кредитами, а також підвищувати відсоткову ставку за споживчими кредитами. Клієнти банків на час карантину можуть призупинити сплату платежів за іпотечними кредитами, і банки не повинні в таких випадках стягувати з них заставу. Про це банки мають повідомити клієнтам.

Під час карантину не будуть нараховувати і стягувати недодержку (штрафи, пені) за невчасне здійснення платежів за житлово-комунальні послуги, тому можна не поспішати й не стояти в чергах у банківських відділеннях.

НБУ також має намір запропонувати Кабінету міністрів перевести всі виплати – зарплату, пенсії, соціальну допомогу, субсидії – виключно на безготівкову форму, щоб запобігти поширенню коронавірусу через готівку.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: