fbpx
Сьогодні
17:23 20 Бер 2020

Кримінальну справу щодо геологічної інформації АЕСУ Буткевича закрили

Гендиректор АЕСУ Юрій Бакаржієв / Фото: Рубрика

Кримінальне провадження про нібито причетність до розголошення державної таємниці, в якому звинувачували ДП "Кіровгеологія" і за яким проходило АЕСУ, закрили.

Про це повідомив гендиректор компанії "Атомні енергетичні системи України" (АЕСУ) і експерт МАГАТЕ Юрій Бакаржієв в інтерв'ю.

Компанію "Атомні енергетичні системи України" заснував дніпровський підприємець Геннадій Буткевич. Перш за все, він відомий в українському рітейлі як співзасновник "АТБ-маркет", а віднедавна – і як інвестор у промисловий сектор. АЕСУ відома як перша приватна компанія, яка почала розробку урану і ставить за мету забезпечити ядерну енергетику України природним ураном власного виробництва.

Зараз АЕСУ працює на двох родовищах в Миколаївській області – Сафонівському і Михайлівському. Там же буде будується і фабрика по збагаченню урану. У планах – два родовища в Дніпропетровській області – Новогуровське і Сурське. Будівництво самої фабрики планується початися вже в 2021 році. Серед стратегічних цілей АЕСУ – впровадження технології малих модульних реакторів в атомну енергетику України.

Генеральний директор АЕСУ Юрій Бакаржієв назвав отримання геологічної інформації найбільш трудомістким процесом.

"Нещодавно АЕСУ звинувачували нібито в причетності до розголошення державної таємниці. СБУ тоді зацікавилося діяльністю ДП "Кіровгеологія", але, перевіривши все, кримінальне провадження було закрите. Ми свою інформацію отримували виключно законним способом відповідно до договорів, укладених з "Держгеонадра", довго її чекаючи за всіма процедурами", – розповів журналістам директор компанії.

За його словами, Україні важливо подбати про те, щоб не бути настільки залежною в ресурсному сенсі забезпечення роботи своїх АЕС. "Нашій країні щорічно потрібно близько 2,5 тисяч тонн урану для того, щоб наші електростанції відновлювали паливні збірки і експлуатували їх. А ми виробляємо зараз всього 30-35% потрібного нам урану. Решту ми купуємо за зовнішніми контрактами за валюту, в тому числі і в Росії". І це при тому, що Україна за своєю ресурсною мінерально-сировинною базою знаходиться в десятці країн світу.

"Ресурси урану у нас в країні становлять близько 500 тисяч тонн. І ці дані сформовані за радянських часів, останні мінімум десять років нові геологорозвідувальні роботи не проводилися. Інакше я, можливо, міг би назвати цифру набагато більше", – заявив Юрій Бакаржієв.

Одночасно з цим він назвав засекречування геологічної інформації радянським рудиментом, який ніде більше не зустрічається.

Читайте повне інтерв'ю з Юрієм Бакаржієвим тут: "Без атомної енергетики в України немає майбутнього". Інтерв'ю з гендиректором першої приватної компанії, яка видобуває уран".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: