fbpx
Сьогодні
10:05 17 Бер 2020

Ірина Венедіктова стала новим генеральним прокурором України

Ірина Венедиктова

Генпрокурором України вперше обрали жінку

Український парламент проголосував за призначення генеральним прокурором України в.о. директора ДБР Ірини Венедіктової. За відповідне призначення у вівторок, 17 березня, проголосували 269 народних депутатів.

Верховна Рада підтримала пропозицію президента України Володимира Зеленського призначити новим генеральним прокурором Ірину Венедіктову.

"Переконаний, що фахові і моральні якості запропонованого мною кандидата дадуть змогу забезпечити стабільну і злагоджену роботу органів прокуратури, викорінення корупції в цій системі та ефективне розслідування наприкінці гучних кримінальних справ", – сказав Зеленський у Раді, представляючи її.

"Вперше в історії незалежної України генеральним прокурором може бути жінка. Але мені здається, що в історію України вона, перш за все, увійде як фахова і результативна людина. Прошу підтримати", – сказав Зеленський.

Комітет з питань правоохоронної діяльності схвалив кандидатуру Irina Venediktova на посаду Генерального прокурора України. Перша жінка на цій посаді. До речі, а як фемінітив буде?)

Posted by Yevheniya Kravchuk on Tuesday, March 17, 2020

41-річна Ірина Венедиктова до обрання у парламент була завідувачкою кафедри цивільно-правових дисциплін Харківського національного університету ім. В.Н.Каразіна (з 2005 року), членкинею науково-консультативної ради Верховного суду, арбітром Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті України та суддею Третейського суду за медичними справами. Має звання доктора юридичних наук.

Юристка намагалася потрапити до Верховного суду України, але за підсумками іспиту не змогла набрати мінімальний бал, необхідний для участі в конкурсі.

Перед другим туром президентських виборів Володимир Зеленський представив Венедіктову серед 20 людей зі своєї команди як експертку в області реформування судової системи.

венедиктова

Також Венедіктова публічно відзначилася, супроводжуючи Зеленського в поїздці до Брюсселя в лютому, коли заявила, що курс України на Євросоюз і НАТО внесли в преамбулу, в той час як насправді це регламентували в тілі Конституції.

На дочасних виборах до Верховної Ради 2019 року була обрана до парламенту за списком партії "Слуга народу" (№3). З 29 серпня 2019 року – голова парламентського комітету з правової політики.

Чоловік – Денис Колесник – співробітник кіберполіції. Подружжя виховує сина Данила та доньку Аделіну.

У грудні Венедиктову призначили в.о. голови Державного бюро розслідувань.

5 березня Рада звільнили генпрокурора Руслана Рябошапку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: