fbpx
Сьогодні
16:05 17 Бер 2020

НБУ пояснив стрибок курсу валюти

Національний банк (НБУ) вважає, що стрибок курсу долара в Україні пов'язаний з панічними настроями і фізичним дефіцитом готівкової валюти.

Про це сказав на брифінгу у вівторок заступник голови Нацбанку Олег Чурій, передає lb.ua.

"Що стосується ситуації на готівковому ринку, ми бачимо, що ситуація з коронавірусом вплинула на польоти авіакомпаній. Українські банки поповнювали каси через транспортування готівки з-за кордону пасажирськими авіарейсами. А на сьогодні ми бачимо обмеження цих рейсів. Тому банки зіткнулися, з одного боку, зі значною купівлею іноземної валюти фізичними особами (нетто-купівля минулого тижня і в понеділок склала 300 млн доларів, тобто банкам необхідно поповнювати свої каси для видачі готівкової валюти). А з іншого боку, доставка валюти літаками має деякі перешкоди", – сказав Чурій.

Чурій закликав населення не панікувати і запевнив, що зараз ця проблема вирішується, і рейси з валютою поновлюються. "Ми вважаємо, що готівкові, які доставляються, дозволять банкам задовольнити попит на готівкову іноземну валюту", – сказав заступник голови НБУ.

Він підкреслив, що насправді валютна ліквідність банків перебуває на дуже високому рівні – близько 9 млрд доларів, і на міжбанківському валютному ринку панічних настроїв немає.

Чурій також уточнив, що зараз основний попит на валюту створює не населення, а українські компанії, яким валюта потрібна для оплати за імпортними контрактами та платежами за борговими зобов'язаннями.

Вводити валютні обмеження Нацбанк не планує.

"Валютний ринок реагує на кризові ситуації. Ми це вже проходили багато разів. У разі якоїсь невизначеності, кризових явищ ми маємо ситуацію, коли наші компанії, фізичні особи активно починають купувати іноземну валюту. З іншого боку Національний банк проводить політику плаваючого курсу і активно бере участь на цьому ринку, намагаючись в першу чергу згладжувати коливання", – сказав Чурій.

Нагадаємо, що Рада ухвалила закон про підтримку бізнесу в період карантину.

ВР ухвалила закон для запобігання коронавірусу: штрафи і позбавлення волі в разі порушення правил карантину.

Верховна Рада ухвалила закон щодо запобігання і поширення коронавірусу в Україні.

Кабмін під час засідання 16 березня ухвалив рішення щодо тимчасового припинення, залізничного, авіа та автобусного міжміського сполучень з 18 березня. З 17 березня на всій території Україні заборонені будь-які масові заходи за участі більше 10 осіб. Також свою роботу мають припини всі заклади громадського харчування та розважальні центри.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: