fbpx
Сьогодні
15:41 14 Бер 2020

Шабунін заявив, що МВС пропонує саджати за зараження інших та недотримання карантину

Фото Reuters

Глава Центру протидії корупції Віталій Шабунін повідомив, що в Міністерстві внутрішніх справ України розробили зміни до Кримінального кодексу та Кодексу України про адміністративні правопорушення, які передбачають кримінальну відповідальність за зараження небезпечною інфекційною хворобою, а також за самовільне залишення місця обсервації або карантину.

Про це він написав у Telegram і опублікував нібито текст документу з відповідними змінами.

Шабунін каже, що парламент планує вже найближчим часом розглянути законопроєкт на позачерговому засіданні.

Згідно з пропозиціями, кримінальну відповідальність хочуть передбачити за «зараження особливо небезпечною чи небезпечною інфекційною хворобою». Стаття може передбачати арешт на строк до трьох місяців або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

Пропонується також карати позбавленням волі від 2 до 5 років за ухилення від лікування осіб, які хворі на особливо небезпечну чи небезпечну інфекційну хворобу, якщо це спричинило тяжкі наслідки.

Крім того, за самовільне залишення місця обсервації (карантину), особою, яка була поміщена для їх проходження, аби не розповсюджувати особливо небезпечну чи небезпечну інфекційну хворобу, пропонується карати позбавленням волі на строк до трьох років.

За приховування або умисне перекручення службовою особою відомостей щодо захворюваності інфекційними хворобами — штрафом або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

За ті самі діяння, вчинені повторно або в місцевості, оголошеній зоною здійснення карантинних заходів або надзвичайної ситуації, або такі, що спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки пропонується карати обмеженням волі на строк від двох до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

«При цьому автори проєкту не уточнюють, яким чином буде визначатися «небезпечність» хвороби та чи наприклад підпадатиме під кримінал контактування хворого на звичайний грип з іншими людьми», — зазначив Шабунін і додав, що так само не відомо, як слідство встановлюватиме рівень усвідомлення особи, що вона хвора саме на таке небезпечне захворювання.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: