fbpx
Сьогодні
14:25 14 Бер 2020

НБУ може переглянути річний прогноз інфляції

У НБУ вважають, що наслідки поширення коронавірусу ще цілком не позначилися на економічній ситуації в Україні.

Національний банк готовий у квітні переглянути річний прогноз інфляції, повідомив регулятор за підсумками засідання правління НБУ.

Січневий прогноз НБУ передбачає інфляцію 4,8% на кінець 2020 року, проте він може бути переглянутий в залежності від подальшого розвитку подій, відзначили в Нацбанку.

«Досі поширення коронавірусної інфекції мало обмежене і нейтральний вплив на українську економіку. Український експорт продовжує зростати. Деяке зниження цін на окремі товари вітчизняного експорту було більш ніж компенсоване подальшим нарощуванням фізичних обсягів поставок за кордон. У той же час ціни на товари, які Україна імпортує, насамперед, на енергоносії, знижуються навіть швидше, ніж на експорт», — сказано в повідомленні.

Також наголошується, що український валютний ринок поки реагує на невизначеність із ситуацією з вірусом і посилену турбулентність на фінансових і товарних ринках погіршенням настроїв і підвищеною нервозністю.

У НБУ відзначили, що на економічній активності і інфляції в Україні ще не позначилися такі наслідки поширення коронавірусу як: тиск на ціни в бік зниження і охолодження світової економіки; пом'якшення монетарної політики центральними банками провідних економік світу і торгових партнерів України у відповідь на ці процеси; введення урядами країн заходів щодо недопущення поширення COVID-19.

Також у НБУ прогнозують, що крім падіння цін на світових ринках через коронавірус, на інфляцію в Україні в бік зниження будуть тиснути конкурентні війни між країнами-виробниками нафти.

Раніше повідомлялося, що Нацбанк скеровуватиме гривні на 14-денний карантин через коронавірус.

Нагадаємо, Зеленський заявив, що НБУ розробить "антикоронавірусну" кредитну програму.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: