fbpx
Сьогодні
20:29 13 Бер 2020

У "Слузі народу" офіційно заявили, що ніяких остаточних рішень у Мінську не ухвалено

Фото: Главком

У "Слузі народу" офіційно заявили, що ніяких остаточних рішень у Мінську не ухвалено.

Про це заявила заступник голови фракції "Слуга Народу" Євгенія Кравчук.

"З консультативною радою в рамках Мінського процесу виникли певні непорозуміння, в тому числі і в нашій фракції. Але найголовніше, що станом на сьогодні ще нічого не сталося і ніяких остаточних рішень не ухвалено. Є лише протокол про наміри.

Що він насправді означає і для чого це робиться:

• Ми давно говорили, що хочемо скасувати монополію керівників маріонеткових республік в переговорах у Мінському процесі. Ми вважаємо, що позицію Донбасу мають представляти також ті жителі регіону, які покинули його і переїхати на підконтрольну уряду територію.

Тому така консультативна рада може складатися наполовину з жителів, які проживають на окупованих територіях, і тих, хто звідти поїхав – це будуть люди, яких поважають в регіоні, які розуміють специфіку і потреби регіону і є авторитетом по обидва боки лінії розмежування.

• Ні про яке визнання «ЛНР» і «ДНР» в будь-якому вигляді не йшлося, не йдеться і про це навіть мови не може бути.

• Мінські угоди, які підписували не ми, прямо передбачають консультації в рамках ТКГ з представниками ОРДЛО в питанні змін до Конституції в частині децентралізації. Чому ця норма є – питання до того, хто санкціонував підписання таких угод, тобто до президента на той час Порошенка.

Ми вважаємо, що якщо вже успадковані домовленості зобов'язують Україну з кимось консультуватися, то точно краще це робити не з ватажками бойовиків.

• В міжнародно-правовому плані нічого по суті не змінюється. Залишається мінський процес, який триває роками. Україна не веде перемовин із ОРДЛО, як і не вела раніше. Але ми отримуємо перевагу через включення у процес тих українців Донбасу, які обрали шлях залишитися з Україною – навіть ціною переїзду з рідних міст і сіл.

• Консультативна Рада – це дорадчий орган при політичній підгрупі в Мінську, який мав би усадити за стіл не політиків, а людей – лідерів думок і спільноти. Його рішення будуть мати вигляд рекомендацій для політичної підгрупи. Більше того, він ще не створений, а буде створений 25 березня", – каже вона.

Кравчук зазначила, що буквально нещодавно закінчилася зустріч депутатів з Андрієм Єрмаком. Усі питання було обговорено, всі розбіжності зафіксовано. Вирішили більш тісно і ретельно взаємодіяти на регулярній та системній основі з усіх питань, що стосується мирного процесу.

Депутати висловили побоювання суспільства і це нормально для демократичної країни. Керівник Офісу Президента ці побоювання вислухав і запевнив у тому, що червоні лінії перейдені не будуть. Стороною переговорів була і залишається Російська Федерація. З ватажками бойовиків переговори ніхто не веде і вести не збирається.

"Ми всі є командою президента Володимира Зеленського. І всередені команди у нас завжди є дискусія. У цій ситуації – у зв'язку з хвилею обурення та нерозуміння у суспільстві того, що розробляється у Мінську, дехто з депутатів зробив публічну заяву. Тому що це важливо для всієї команди президента, для всього суспільства, а не тільки для когось особисто.

На цьому обговорення не закінчується. Ми далі будемо проговорювати це питання в нашій команді і з представниками інших фракцій та груп парламенту. І насправді ця ситуація показує, що потрібен уважний та дуже обережний аналіз будь-яких проектів, які можуть піти далі у переговорних форматах, ніж те, що наразі маємо. Саме до цього ми і закликаємо", – резюмує Кравчук.

Нагадаємо, у ЗМІ заявили, що у Мінську підписано домовленості про створення органу, яким фіксується суб'єктність ОРДЛО, а Росія в статусі гаранта-спостерігача, опинилася нарівні з Німеччиною, Францією та ОБСЄ.

Через це депутати "Слуги народу" висунули Зеленському вимогу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: