fbpx
Сьогодні
19:19 13 Бер 2020

Клімкін прокоментував інформацію про створення органу, який фіксує суб'єктність ОРДЛО

Ексміністр закордонних справ України Павло Клімкін прокоментував інформацію про створення органу, який фіксує суб'єктність ОРДЛО.

Про це він написав у Facebook.

"Дзеркало тижня оприлюднило підписані у Мінську документи і за це йому велика подяка. Не вдаючись у деталі, а вони теж важливі, декілька речей, які очевидні.

По-перше, це дуже великий крок у сторону Росії та її "хотєлок". Текст написаний так, що формально-юридичне визнання там відсутнє, але фактично це визнання суб'єктності окупаційних адміністрацій. Саме так це зараз розганяє Росія, але, що набагато важливіше, саме так це сприйняте багатьма на Заході. Хто б Вам що не говорив, але до цього в юридичному полі для України єдиною легітимною владою на тих територіях була і залишається та, що обрана у 2010 році. З цього ми завжди виходили.

По-друге, проблема ще й у встановленні "регламенту"і чітких "процедур" функціонування цієї "ради", на що ми ніколи не погоджувалися навіть для ТКГ у Мінську. Тобто, ця "рада" стає де-факто формальним органом.

По-третє, це створює і зміцнює логіку "внутрішнього конфлікту" в Україні, а Росії відводить роль посередника і медіатора, такого самого як Німеччина та Франція. До речі хтось подумав, як це відіб'ється на наших справах у міжнародних судах?

Ну і по-четверте, хто заважатиме Росії "покласти" ТКГ і залишити реально працюючою тільки цю "раду"? Відповідь очевидна. А головне скажіть мені, яка додана вартість для України від створення цієї структури? Для Росії – очевидна. Що ця структура може робити краще, ніж попередня? Правильно – нічого, крім як вести прямі переговори, ну хай це й називається консультаціями.

Тепер питання, чи будуть цьому заперечувати Німеччина та Франція? Ризикну сказати, що ні. Їм тільки корисно, щоб ми взяли проблему Донбасу на себе, а вони отримали маневр для розмов з РФ.

Чи означає це, що тепер все піде виключно за російським сценарієм? Це питання насправді ключове і залежить від Володимира Зеленського. Досягнення домовленостей це одне, а їх виконання – інше. Домовленості та їхнє виконання – дві, як кажуть в Одесі, великі різниці", – коментує Клімкін.

Нагадаємо, у ЗМІ заявили, що у Мінську підписано домовленості про створення органу, яким фіксується суб'єктність ОРДЛО, а Росія в статусі гаранта-спостерігача, опинилася нарівні з Німеччиною, Францією та ОБСЄ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: