Новини

Законопроект: що президент пропонує змінити в СБУ

У Службі безпеки України розказали про основні новації, які пропонуються у президентському законопроєкті про реформу спецслужби.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

Основними новаціями законопроєкту є те, що він розмежовує компетенції СБУ з іншими структурами сектору безпеки. Служба відмовиться від невластивих їй функцій.

СБУ не займатиметься боротьбою з економічною злочинністю, проте зосередить увагу на захисті об'єктів критичної інфраструктури.

Відбудеться демілітаризація СБУ з впровадженням її гнучкої структури. Служба зосередить свою увагу на контррозвідувальній протидії загрозам державній безпеці, кібербезпеці, боротьбі з тероризмом, захисті державної таємниці тощо.

Також передбачається істотне посилення інформаційно-аналітичної складової у діяльності СБУ, перехід від реактивного підходу в роботі до проактивного та ризик-орієнтованого.

Відбудеться поступове скорочення чисельності СБУ: з 27 тис. до 15 тис. осіб у мирний час і до 20 тис. в особливий період.

При цьому рівень соціального забезпечення співробітників, їх грошове забезпечення буде підвищене до рівня НАБУ, ДБР та інших новостворених антикорупційних органів.

Також законопроєктом планується посилення парламентського та громадського контролю над діяльністю Служби безпеки України.

Ініціатором подання виступив президент України Володимир Зеленський, але сам законопроєкт було підготовлено на базі документа, що розробили фахівці СБУ і подали до Офісу президента у жовтні 2019 року, де він доопрацьовувався в форматі засідань робочої групи.

Голова Служби безпеки України Іван Баканов розказав, що президент визначив цей законопроєкт як невідкладний. Він сподівається, що Верховна Рада розгляне його вже найближчим часом.

Свіжі дописи

  • Новини

Мінекономіки презентував каталог індустріальних парків, щоб залучати нові інвестиції

Міністерство економіки України ​​презентувало каталог індустріальних парків, який допоможе підприємствам знайти партнерів або місце з… Читати більше

Thursday May 16th, 2024
  • Новини

День вишиванки: акції з нагоди свята пройдуть у багатьох країнах світу

У День вишиванки, 16 травня, українські громади по всьому світу вийдуть на акції з нагоди… Читати більше

Thursday May 16th, 2024
  • Новини

Рішення для відбудови: на Київщині для ВПО відкрили третю чергу “Містечка Хансена”

Для внутрішньо переміщених осіб, які втратили житло через збройну агресію росії, в  Тарасівці Київської області… Читати більше

Thursday May 16th, 2024
  • Новини

Зеленський у Харкові відвідав поранених українських бійців та відзначив державними нагородами воїнів 92-ї ОШБр

Президент України Володимир Зеленський у Харкові відвідав у госпіталі поранених захисників. Також глава держави відзначив… Читати більше

Thursday May 16th, 2024
  • Новини

ДПСУ: на кордоні з Польщею в чотирьох пунктах пропуску – черги

Державна прикордонна служба України повідомляє, що в пунктах пропуску на кордоні з Польщею "Шегині", "Краковець",… Читати більше

Thursday May 16th, 2024
  • Новини

Столичні студенти створили захисникам шеврони з мотивами вишиванки Грінченка

Для українських воїнів студенти Київського університету імені Бориса Грінченка створили шеврони з мотивом вишиванки Бориса… Читати більше

Thursday May 16th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.