fbpx
Сьогодні
09:02 12 Бер 2020

США призупиняють на місяць транспортне сполучення з Європою через коронавірус

Аби запобігти поширенню нового коронавірусу SARS-CoV-2, Сполучені Штати призупиняють транспортне сполучення з Європою, починаючи з 00:00 п'ятниці 13 березня, терміном на 30 днів. Виняток робитимуть для американців, що повертаються додому й пройшли перевірку на вірус, а також для Великої Британії.

Про це президент США Дональд Трамп заявив у відеозверненні до громадян увечері у середу, 11 березня.

Головне з виступу Трампа:

  • заборона транспортного сполучення між США та країнами Європи — за винятком Великої Британії. Рішення набуває чинності об 00:00 13 березня;
  • можливий перегляд транспортних обмежень для Китаю і Південної Кореї;
  • деякі американські страхові компанії вводять пільговий режим для випадків, пов'язаних із коронавірусом;
  • дешеві позики й відстрочка сплати податків для американських підприємств, що постраждали від коронавірусу.

За словами Трампа, США реагують на спалах коронавірусу в країні "досить оперативно й професійно", внаслідок чого вдалося запобігти значному поширенню SARS-CoV-2. Йдеться, зокрема, про обмеження подорожей, запровадження карантину на федеральному рівні, виділення Конгресом 8,3 мільярдів доларів фінансування для боротьби з коронавірусом тощо.

"Європейський Союз не спромігся ухвалити подібні запобіжні заходи й обмежити в'їзд із Китаю та інших місць спалаху вірусу. Як наслідок, значна кількість осередків (вірусу — ред.) у США виникла через подорожувальників із Європи", — зазначив Трамп.

Аби запобігти новим випадкам зараження, США призупинять на 30 днів усього транспортного сполучення з Європою. Рішення набуває чинності в п'ятницю, 13 березня, рівно опівночі. При цьому обмеження може коректуватися залежно від конкретних ситуацій: як приклад Трамп навів американців, що повертаються додому і пройшли перевірки на зараження SARS-CoV-2.

Обмеження стосуватимуться значних обсягів торгівлі й транспортних перевезень між Європою і США, додав американський президент. (Пізніше у Twitter Трамп додав, що обмеження «не вплинуть жодним чином на торгівлю».) Але на Велику Британію вони не поширюватимуться. (Причини такого рішення Трамп у виступі не вказав.)

При цьому обмеження на транспортне сполучення з Китаєм і Південною Кореєю, де кількість випадків зараження нині одна з найвищих у світі, можуть бути зняті передчасно, якщо ситуація в цих країнах покращуватиметься.

Дональд Трамп також оголосив про низку заходів для пом'якшення негативного впливу коронавірусу всередині США. Так, найбільші страхові компанії, з представниками яких Трамп зустрічався напередодні, погодилися скасувати додаткові виплати, пов'язані з лікуванням COVID-2019.

Президент США також нагадав, що минулої п'ятниці, 6 березня, він підписав закон, який передбачає додаткове виділення 8,3 мільярдів доларів на боротьбу з коронавірусом. Ці кошти йдуть передусім на розширення можливостей раннього виявлення SARS-CoV-2.

Трамп зазначив, що «для переважної більшості американців ризик заразитися є дуже-дуже низьким… У групі ризику — люди похилого віку, які мають проблеми зі здоров'ям». Останнім влада радить уникати зайвих подорожей, зокрема за кордон. Удома залишатися рекомендують усім, хто почуває себе недобре.

Президент США також анонсував заходи з пом'якшення фінансової ситуації в країні, викликаної спалахом COVID-2019. Йдеться, серед іншого, про збільшену допомогу працівникам, які хворіють, перебувають на карантині чи доглядають за хворими.

Крім того, Управління у справах малого бізнесу США має надати дешеві позики бізнесу, який постраждав від коронавірусу. Аби профінансувати ці позики, Трамп звернеться до Конгресу з проханням виділити додаткові 50 мільярдів доларів. А ще президент США звернеться до Міністерства фінансів, аби те відклало сплату податків для окремих підприємств і негайно скасувало податок із заробітної плати.

Трамп заявив, що економічна ситуація в США не є кризовою: "Це не фінансова криза, це лише тимчасовий період часу, який ми переживемо разом — як держава і як світ".

Раніше уряд затвердив заходи, які необхідно вжити через загрозу епідемії коронавірусної інфекції в Україні та для недопущення поширення COVID-19.

Нагадаємо, у Києві запроваджують обмежувальні заходи через коронавірус.

Шмигаль записав відеозвернення щодо коронавірусу.

Раніше в Україні уряд створив спеціальну інфосторінку з усією актуальною інформацією щодо китайського коронавірусу: https://covid19.com.ua/

Читайте також:

Як і коли потрібно робити експрес-тест на коронавірус

Що робити, коли повернувся з країни, де зафіксували коронавірус

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: