fbpx
Сьогодні
15:47 12 Бер 2020

НБУ не планує вводити валютні обмеження, резервів для згладжування коливань досить

Національний банк (НБУ) не планує вводити валютні обмеження, резервів для згладжування валютних коливань досить, повідомив заступник голови центробанку Олег Чурій.

"Немає жодних планів вводити валютні обмеження – у нас достатні валютні резерви, щоб згладжувати валютні коливання. Введення будь-яких обмежень буде, скоріше, негативно впливати на настрої ринку", – сказав Чурій на прес-брифінгу.

Основний попит на валюту формують українські компанії, додав він.

Зі свого боку голова НБУ Яків Смолій, відповідаючи запитання журналістів, заявив, що наразі регулятор не розглядає варіант дефолту.

"Про дефолт. Ми не бачимо підстав для розвитку таких подій у країні. І не розглядаємо сьогодні взагалі варіант дефолту", – зазначив Смолій.

Також Нацбанк у квітні може переглянути прогноз інфляції залежно від розвитку подій, повідомив центробанк на своєму сайті.

"Січневий прогноз Національного банку передбачав інфляцію 4,8% до кінця 2020 року, проте може бути переглянутий у квітні залежно від подальшого розвитку подій.

Національний банк продовжує прогнозне пом'якшення монетарної політики, щоб повернути інфляцію в цільовий діапазон 5% +- 1 п.п. і підтримати економічне зростання в Україні в умовах охолодження світової економіки", – йдеться в повідомленні на сайті.

Досі поширення коронавірусної інфекції мало обмежений і нейтральний вплив на українську економіку. Український експорт продовжує зростати.

"Певне зниження цін на окремі товари вітчизняного експорту більше ніж компенсовано подальшим нарощуванням фізичних обсягів постачань за кордон. Водночас ціни на товари, які Україна імпортує, насамперед на енергоносії, знижуються навіть швидше, ніж на експорт", – пояснили в центробанку.

Український валютний ринок, у свою чергу, поки що реагує на невизначеність із ситуацією з вірусом і посилену турбулентність на фінансових і товарних ринках погіршенням настроїв і підвищеною нервозністю, вважають у НБУ.

"Крім зниження цін на світових ринках через коронавірус, на інфляцію в Україні в бік зниження тиснутимуть конкурентні війни між країнами-виробниками нафти, які розгорнулися нещодавно. Вони провокуватимуть утримання рекордно низьких цін на енергоносії, що вплине й на ціни товарів українського експорту", – прогнозує НБУ.

 

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: