fbpx
Сьогодні
Фото 13:00 11 Бер 2020

Вперше в історії 20 тонн батарейок з України поїхали на переробку

Сьогодні, 11 березня, перші ​20 тонн батарейок з України відправились на справжню переробку до заводу GreenWEEE в Румунії.

Про це пише Рубрика з посиланням на повідомлення активістів.

Це стало можливим завдяки зусиллям активістів, небайдужих українців та компаній, які долучились до руху ​«Батарейки, здавайтеся!».

Вперше в історії 20 тонн батарейок з України поїхали на переробку

Під час події активісти завантажили 1 мільйон батарейок у 80 бочок. За даними організаторів, цією відправкою вдалося врятувати від безповоротного забруднення 1600 гектарів землі (приблизно 2000 футбольних полів). 

Одна батарейка забруднює токсичними речовинами 16м² землі. Крім цього, важкі метали, які містяться в батарейках, здатні потрапляти в продукти харчування та викликати захворювання у людей, особливо у дітей: онкологія, неврологічні та кардіо розлади.

Вперше в історії 20 тонн батарейок з України поїхали на переробку

Досі жодна з батарейок, які збирались в Україні, не доходили до реальної переробки.

У кращому випадку, вони залишались на складах, у гіршому – викидалися в землю, забруднюючи природу.

Так відбувалося тому, що переробка батарейок не безкоштовна, за неї потрібно платити. 

Вперше в історії 20 тонн батарейок з України поїхали на переробку

Кошти на переробку перших 20 тонн вдалось зібрати завдяки пілотному проєкту по моделі розширеної відповідальності виробника у торгових мережах «Епіцентр» та «Нова лінія», який стартував в грудні 2019 року.

Тепер переробка всіх батарейок, зібраних в цих мережах, фінансується імпортерами батарейок та мережею із продажів нових батарейок (як у Європі). 

Вперше в історії 20 тонн батарейок з України поїхали на переробку

Іншу частину коштів на переробку забезпечили відповідальні компанії та організації, які в останні 6 років збирали батарейки у себе в магазинах, в офісах, у людей.

Щорічно в Україну ввозять 3250 тонн батарейок, лише за статистикою білого імпорту. Це означає, що сьогоднішня відправка – близько 0,5% всіх батарейок, які викидаються в нашій країні кожен рік. 

Щоб вирішити проблему, активісти закликають інші торгові мережі послідувати прикладу «Епіцентру» та «Нової лінії», і почати збирати та фінансувати переробку батарейок. Крім того, наголошуємо на недопустимості явища псевдопереробки: коли компанія ставить коробочки, а в реальності за переробку не платить, то вона робить це лише заради реклами.

"Щоб вирішити проблему забруднення батарейок системно на рівні країни, народні депутати мусять невідкладно голосувати за проєвропейський закон України про відходи, який уже зареєстований за номером 2207-1 і до розробки якого ми долучились. Ціль законопроєкту – зробити модель відповідальності виробника, яка успішно спрацювала в рамках пілотного проєкту в «Епіцентрі», обов'язковою для всіх компаній, які заробляють на продажі батарейок в Україні", – говорить Любов Колосовська, голова руху «Батарейки, здавайтеся!». 

Вперше в історії 20 тонн батарейок з України поїхали на переробку

Рух «Батарейки, здавайтеся!» був заснований в 2013 році 3-ма IT-шниками з міста Дніпро. Згодом ми виросли до масштабів всеукраїнської некомерційної організації. 

Проєкт фінансують 850 людей та 105 компаній. Мета руху на 2020 рік – зробити так, щоб 4% всіх батарейок йшли на переробку, а не в землю.

Як зробити так, щоб її виконали:

***

Тільки ваше рішення впливає не те, чим стане відпрацьована батарейка: небезпечним відходом або цінною сировиною. Зусиллями спеціальних громадських та комерційних організацій в Україні є можливість здати їх на переробку. Чому б не почати з себе?

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: