fbpx
Сьогодні
23:59 10 Бер 2020

Друга в історії людина повністю вилікувалась від ВІЛ

40-річний Адам Кастільєхо став другою людиною в історії, яку вдалося вилікувати від вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ).

За словами лікарів, з моменту, коли чоловік припинив прийом антиретровірусних препаратів, минуло вже 30 місяців. Слідів повторної появи вірусу в його організмі не виявлено, передає ВВС.

"Сліди вірусних частинок, які можуть самостійно проникати в імунні клітини і заражати їх, не з'являлися в крові, а також спинномозковій рідині, кишківнику чи в лімфі пацієнта протягом 30 місяців. Ми вважаємо, що тепер можна говорити, що пацієнт вилікувався від ВІЛ", – кажуть медики.

Діагноз Кастільєхо поставили ще в 2003 році, коли йому було 23 роки. Впоратися з ВІЛ йому допомогла операція з пересадки стовбурових клітин спинного мозку, яку три роки тому чоловікові зробили в рамках лікування раку – ще однієї діагностованої у нього хвороби.

Донор стовбурових клітин, які пересадили Кастільєхо, мав рідкісну генетичну мутацію, яка не дозволяє деяким видам ВІЛ заражати клітини імунної системи.

У 2007 році схожа операція допомогла вилікувати від ВІЛ американця Тімоті Брауна, також відомого як "берлінський пацієнт".

Про другий – ймовірно успішний – випадок лікування ВІЛ вперше заговорили рік тому, проте ім'я пацієнта залишалося невідомим. У ЗМІ його називали "лондонським пацієнтом". На думку лікарів, його можна вважати вилікуваним від ВІЛ, хоча говорити про те, що вірус не повернеться, зі 100% упевненістю все ж не можна.

Незважаючи на другий успішний приклад, коли пацієнтів вдається вилікувати від ВІЛ, говорити про універсальний метод лікування не можна, попереджають фахівці. Операції, які перенесли Тімоті Браун і Адам Кастільєхо, є дуже складними і проводяться тільки в крайньому випадку, до того ж – для лікування онкологічних захворювань, а не ВІЛ.

Крім того, дуже непростим завданням є підбір донора, але навіть його наявність не гарантує результату.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: