fbpx
Сьогодні
18:55 08 Бер 2020

У Киргизстані на акцію феміністок напали люди в масках, а потім дівчат затримала міліція

У Бішкеку – столиці Киргизії – був зірваний марш феміністок проти насильства над жінками. Це щорічна акція, яку організовує «Бішкекська феміністична ініціатива».

Про це пише Медуза.

Черговий марш феміністки анонсували 25 лютого. Він опинився під загрозою скасування, коли 3 березня місцева влада подала судовий позов про заборону масових заходів через епідемію коронавируса.

Але 6 березня влада відкликали позов.

Марш тривав лише кілька хвилин. На його учасниць напали близько 50 чоловіків з палицями. На обличчях нападників були маски, деякі також наділи національні киргизькі ковпаки. Напад припинила міліція. Як повідомив киргизький телеканал «Квітень», «коли пролунав свист міліції, люди в ковпаках розбіглися, але міліціонери погналися нема за нападниками, а затримали дівчат-активісток».

Міліція затримала близько 70 осіб. За словами адвоката Євгенії Крапивиной, всі затримані – учасниці акції.

«Не був затриманий жоден, хто напав на нас!» – повідомила в фейсбуці Крапівіна, яка теж брала участь в марші.

За її словами, міліціонери застосовували силу при затриманні активісток. Крім того, вони кілька разів вдарили по голові, по спині і ниркам кореспондента «Квітень» Каната Каніметова і затримали журналістку «Медіазони» Айдай Еркебаеву.

За версією ГУВС Бішкека, на учасниць мітингу напали, тому що вони вибрали неправильне місце для акції.

Як стверджує міліція, активістки провели «несанкціонований, стихійний» мітинг на площі Перемоги, яка символізує пам'ять про загиблих у Великій Вітчизняній війні, і цим розлютили місцевих жителів. У ГУВС додали, що міліціонери затримали учасників конфлікту з обох сторін. За даними каналу «Квітень», серед затриманих були і напали на активісток, але їх відпустили з РВВС.

Через кілька годин міліціонери відпустили всіх затриманих. З організаторами маршу силовики провели профілактичну бесіду. Прес-секретар ГУВС Бішкека Улан Джумаков після того, що сталося написав в фейсбуці: «Усе свято зіпсували, тільки з дружиною і дочками збиралися погуляти по місту і на тобі… чесно, так неприємно… Можна ж було в цей святковий день нормально відзначити, привітати своїх рідних і близьких жінок з Міжнародним жіночим днем ​​8 Березня!» (Орфографія і пунктуація збережені).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: