fbpx
Сьогодні
14:48 08 Бер 2020

Екологія: демеркуризація заводу "Радикалу" може обійтися у 1,3 млрд грн

Бюджет міста Києва не зможе впоратись з фінансуванням всього комплексу заходів із демеркуризації заводу «Радикал». Відповідні кошти має передбачити держава у бюджеті, зокрема із залученням фінансування від міжнародних донорів.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив депутат Київської міської ради та голова постійної комісії з питань екологічної політики Костянтин Яловий.

Він пояснив, чому територію підприємства досі не очистили від залишків ртуті.

«Київрада вже неодноразово виділяла кошти на проведення робіт з демеркуризації (підготовка ТЕО тощо). Так і в цьогорічному бюджеті передбачено 9 млн. грн. на фінансування проектних робіт по цьому об'єкту. Разом із цим зараз муніципалітет не може виділити навіть частину коштів на "Радикал", адже це приватне підприємство, діяльність якого не припинена через кредиторську заборгованість, що становить понад 6 мільйонів гривень», – написав депутат.

Яловий відзначив, що проблема демеркуризації в тому, що утилізацію ртуті наразі неможливо провести в Україні.

«Наступна проблема – неможливість провести демеркуризацію в Україні, адже єдине підприємство, яке мало потужності, щоб хоч частково вирішити ситуацію з утилізацією ртуті, ТОВ «Микитртуть» , залишилося на окупованій території. Саме тому, щоб провести санацію, отруйні речовини потрібно везти закордон або розвивати власні потужності. Відповідні підприємства є в Англії та Франції», – пояснив голова комісії.

Перешкоджає вирішенню ситуації із ртутним забрудненням «Радикалу» і висока вартість його демеркуризації, яку не в змозі осилити бюджет Києва.

«Вартість утилізації ртутних речовин за кордоном становить, за попередніми оцінками, понад 1,3 млрд грн. Відповідно і столичний бюджет не зможе передбачити таку суму для санації тих територій заводу, які уражені ртуттю», – зазначив Яловий.

При цьому депутат Київради бачить кілька шляхів, щоб утилізація ртуті із заводу «Радикал» все таки відбулась.

«Самостійно Київ однозначно не впорається із фінансуванням всього комплексу заходів із демеркуризації, будь то вивезення чи розбудова власних потужностей, оскільки це проблема національного масштабу. Але відповідні кошти може передбачити держава у власному бюджеті або із залученням фінансування від міжнародних донорів, ратифікувавши Мінаматську конвенцію, яка спрямована на захист довкілля і людей від ртуті», – вважає Яловий.

Довідка. ВАТ «Радикал» – завод у Києві, який припинив свою роботу ще 1996 року, однак відбулось це з порушенням екологічних норм. Через це велика кількість ртуті та інших токсичних речовин залишилась на території заводу. Кияни називають це небезпечне підприємство київським «Чорнобилем».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: