fbpx
Сьогодні
09:10 05 Бер 2020

У Раді пришвидшили розмежування посад головнокомандувача ЗСУ і начальника Генштабу

Розділення посад головнокомандувача Збройних сил України та начальника Генерального штабу ЗСУ набуде чинності вже 27 березня 2020 року.

Про це свідчить внесення змін до перехідних положень закону "Про національну безпеку" (законопроєкт №3015) на позачерговому засіданні Верховної Ради 4 березня після звіту правоохоронних органів.

Парламент вніс зміни до підпунктів 2 і 3 пункту 1 розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" закону "Про національну безпеку України".

Передбачалося, що положення 3-6 частин 16 статті, підпункту 3, підпунктів "б" та "в" підпункту 4, підпункту 5 пункту 4 розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" цього закону набудуть чинності з 1 березня 2020 року, а не з 1 січня 2021 року, – але комітет 4 березня рекомендував запровадити зміни з 27 березня поточного року.

За основу ці зміни підтримали 293 народних депутатів, у цілому із урахуванням пропозицій комітету – 292 нардепи.

Як аргумент лунало, що "це – ще один крок назустріч НАТО".

Передбачається, що ухвалення цих змін "дасть змогу вирішити завдання щодо упровадження в 2020 році нової об'єднаної системи керівництва та управління силами оборони з метою побудови Збройних Сил України за стандартами НАТО".

У 16 статті закону "Про національну безпеку України" йдеться про те, що головнокомандувача ЗСУ призначає президент за поданням міністра оборони. Він підпорядковується президенту і міністру оборони, звільняється президентом.

Начальника Генштабу ЗСУ також призначає і звільняє президент за поданням міністра оборони. Начальник Генерального штабу підпорядковується головнокомандувачу Збройних сил.

Повноваження начальника Генштабу визначаються в положенні, яке затверджує президент.

Командувачі видів, окремих родів військ (сил) ЗСУ підпорядковуються головнокомандувачу Збройних сил, а призначаються і звільняються президентом за поданням міністра оборони. Їхні повноваження визначаються в положеннях, які затверджує головнокомандувач ЗСУ.

Згідно з законом, Об'єднаний оперативний штаб Збройних сил України є органом управління міжвидовими та міжвідомчими угрупованнями військ (сил).

Командувач об'єднаних сил підпорядковується головнокомандувачу ЗСУ та здійснює через Об'єднаний оперативний штаб Збройних сил оперативний контроль за боєздатністю сил і засобів ЗСУ.

Командувач об'єднаних сил бере участь у стратегічному плануванні застосування ЗСУ та інших складових сил оборони. Його повноваження визначає положення, яке затверджує президент.

Замисел застосування об'єднаних сил в операціях затверджується верховним головнокомандувачем Збройних сил України.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: