fbpx
Сьогодні
Фото 22:57 04 Бер 2020

Українські вчені виявили підльодовикове озеро неподалік станції "Академік Вернадський"

Фото: uac.gov.ua

Невідоме досі підльодовикове озеро виявили неподалік станції «Академік Вернадський» наші вчені – Тарас Білий та Денис Пішняк. Підльодовий простір дозволив дослідникам пройти близько 30 метрів.

Остаточно масштаби озера встановити ще не вдалося, однак можна стверджувати, що воно є найбільшим природнім озером острова Галіндез, повідомляє Національний антарктичний науковий центр на офіційному сайті.

Українські вчені виявили підльодовикове озеро неподалік станції

«Звісно, його не варто порівнювати з велетенськими підльодовиковими озерами, що існують в Антарктиді. Але прикметно, що такий об'єкт існує на невеликому острові, який сягає всього пів кілометра в діаметрі», – вважає «першовідкривач» Денис Пішняк – завідувач відділом фізики атмосфери НАНЦ, який працює зараз на антарктичній станції у складі сезонного загону науковців.

Українські вчені виявили підльодовикове озеро неподалік станції

Вчені задалися питанням: чому озеро не замерзло в умовах вічної мерзлоти льодовика? Адже тут немає геотермального потоку тепла – такого, як під товстим антарктичним льодовиковим щитом. «Розгадка полягає у тому, що за час, поки тала вода стікає зі скелі, вона нагрівається й накопичується в кам'яній кишені – улоговині озера, підтоплюючи льдовик знизу. Утворюється таке собі цілорічне сховище літнього сонячного тепла і прісної води в умовах вічної мерзлоти», – пояснює Денис Пішняк.

Українські вчені виявили підльодовикове озеро неподалік станції

Максимальна глибина озера – 1,5 метра. Відтак науковці вивчатимуть, чи є в озері рідкісні біологічні види. Водночас варто зауважити, що озеро (як і всі інші форми рельєфу острова), не є давнім з геологічної точки зору, тому не належить до тих об'єктів, де варто проводити палеодослідження.

Раніше повідомлялося, що вже кілька тижнів українська антарктична станція "Академік Вернадський" оточена малиновим снігом.

Також найбільші пінгвіни завітали до українських полярників в Антарктиді.

Нагадаємо, у лютому температура в Антарктиці вперше в історії перевищила 20 градусів — дивись у короткому відео "ЕкоРубрики" та підписуйся на наш YouTube

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: