fbpx
Сьогодні
16:42 04 Бер 2020

"Економіка брала розгін, але спіткнулась": Зеленський назвав причини відставки Кабміну

Фото Reuters

Президент України Володимир Зеленський назвав причини відставки Кабміну.

Про це він заявив на позачерговому засіданні Верховної Ради, пише Рубрика.

Так, за два місяці нового року невиконання держбюджету становило майже 16 млрд грн, 13 з яких – через недостатні надходження від митниці.

"Ми постійно чули про економічний стрибок, але є враження, що економіка брала розгін, спіткнулась і ризикує проїхатись обличчям по землі. За два місяці нового року невиконання держбюджету майже 16 млрд грн. Ми повинні казати правду. 13 з них — це провал від надходжень від митниці. Бізнес приречено сигналізує, що контрабанда повністю не зникла. Нам розповідали про рішучий і безкомпромісний бій з контрабандою, але наразі виглядає так, що у цьому бої контрабанда відправила митницю в нокаут, і це потрібно змінити", — заявив Зеленський.

Він зазначив, що уряд Гончарука має здобутки, але їх замало.

"Давайте будемо з вами об'єктивними – цей уряд має здобутки… Але правда в тому, що сьогодні українцям цього замало. І це правда. Так, це перший уряд, де нема топ-корупції, але не красти – замало. Це уряд нових облич, але облич замало. Потрібні нові мізки та нові серця. Цей уряд знає, що робити, але знати – замало, потрібно дійсно дуже багато працювати – потрібно робити. І ми не маємо боятися правди – ми повинні визнавати помилки", – сказав Зеленський.

Фото Reuters

Він підкреслив, що уряд провалив комунікацію щодо платіжок за газ для населення.

"Ми дійсно підписали контракт на транзит газу, ми зустріли зиму з рекордними запасами у сховищах, знизили ціну на газ для населення. Сьогодні вона на 35% нижче ніж у минулому році. І найнижча за 4 роки. Але, люди заплутались через хаос з платіжками у січні і лютому. Десь вони стали меншими, десь ні. Комусь нарахували абонплату за доставку газу на кілька місяців вперед. Десь прорахували тим, хто газом не користується. Фактично я гадаю, уряд провалив роз'яснювальну компанію, коммунікацію і роз'яснювальну роботу з місцевою владою для того, щоб люди в усіх регіонах відчули зменшення платіжки за тепло", – заявив Зеленський.

За словами Зеленського, сьогодні громадяни України у наглядових радах українських підприємств почувають себе національною меншиною.

"Концепція зарплат міністрів була переглянута. Але є питання щодо зарплат і премій багатьох членів наглядових рад. Ми розуміємо, що є закони ринку. Ми не пропонуємо популістично платити мінімалку. Але, коли понад 10 млн громадян живуть на межі бідності, не буде таких виплат людям, які будучи у наглядових радах, відсили двічі на рік прилітають в Україну", – заявив він.

Зеленський зазначив, що на сьогодні фактично "наглядати в Україні стало вигіднішим ніж працювати".

"І при всій повазі до міжнародних партнерів, при всій вдячності за їх допомогу, сьогодні громадяни нашої країни у наглядових радах наших підприємств почувають себе національною меншиною", – додав Президент.

Він пояснив, що не ставить під сумнів прозорість чи ефективність роботи іноземців, це "лиш питання справедливості і нашого почуття суб'єктності".

Зазначимо, що Зеленський вже прибув на засідання Ради.

Раніше у "Слузі народу" заявили, що вже погодили 8 кандидатур на посади міністрів, залишилось ще 2.

Раніше, стало відомо про відмову Тимофія Милованова продовжити роботу в Кабміні.

Жуковський і Коростельов також відмовилися від запропонованих їм посад у Кабміні.

Нагадаємо, фракція Слуга народу погодила призначення на посаду глави уряду віце-прем'єра Дениса Шмигаля.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: