fbpx
Сьогодні
11:05 04 Бер 2020

Дубілет розповів, як уряд буде боротися з підробленими ліками

Уряд буде боротися з підробленими ліками. Дубілет пояснив, що вийшов на цей проект, коли занурився в тему електронної акцизної марки і вивчав, в яких ще групах товарів можна використовувати схожий принцип.

Про це написав в телеграмі міністр Кабміну Дмитро Дубілет.

"Точний обсяг чорного ринку підроблених ліків оцінити складно, але один експерт наводив мені у приклад популярний препарат проти раку. За його словами, близько 30% цих ліків продається підробленими. У кращому випадку, пацієнтам, хворим на рак, продають просто крейду.

Як це часто буває, рішення проблеми лежить в області технологій.  Отже, як це має працювати.

На упаковці з ліками (почнемо, швидше за все, з рецептурних) буде наноситися спеціальний 2D-код. Цей код "активується" під час виробництва і деактивується під час продажу.

Для сканування цього коду аптекам доведеться купити недорогий скануючий пристрій (коштує менше за $100) або скористатися безкоштовним додатком для смартфона.

Що це дозволить:

  1. Аптеки не зможуть відпускати підроблені ліки (тобто ліки з підробленим або повторно використаним кодом).
  2. Користувачі зможуть перевіряти справжність ліків, час його виробництва та продажу за допомогою смартфону.
  3. Система не буде пропускати продаж прострочених ліків".

Міністр також пояснив, чому уряд вирішив не повторювати ту ж систему, що для боротьби з тіньовим алкоголем – зі штрих-кодом, назвавши дві причини.

"По-перше, є вже готовий софт, який розроблено згідно з європейськими регламентами. Нам треба його перевірити та перенести на державні сервери.

По-друге, на відміну від інших торгових точок, аптек не так багато, і домовитися з ними про покупку додаткового пристрою буде нескладно в рамках ліцензії.

Ми домовилися з МОЗ, МЕРТ і ключовими учасниками ринку (Асоціація та інші компанії), що запускаємо пілот для частини брендів і в декількох аптечних мережах протягом 1-2 місяців, а потім до кінця року масштабуємось на всю країну.

Також маємо на увазі лікарні, де підробки трапляються досить часто.

Як наслідок, українці будуть набагато краще захищені від підроблених ліків. А бюджет, до речі, отримає додаткові кілька мільярдів шляхом детінізації ринку", – написав Дубілет.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: