fbpx
Сьогодні
15:06 01 Бер 2020

У Туреччині сміттярі створили бібліотеку з викинутих книг

Фото RFI

У турецькій столиці з'явилася нова бібліотека, в якій налічується 5000 книг. Розташована на території занедбаної двадцять років тому цегляної фабрики. Більшість її відвідувачів – турецькі збирачі сміття, які збирали викинуті на смітник книги.

Про це повідомляє видання RFI.

Співробітники муніципалітету виступили з ініціативою створити бібліотеку, адже якщо комусь книги виявилися не потрібні, то іншим вони можуть стати в нагоді.

Менш ніж за рік сміттярі зібрали близько п'яти тисяч книг, в тому числі французькою та англійською мовами. «Гаррі Поттер», «П'ятдесят відтінків сірого», романи Чарльза Діккенса і нобелівського лауреата Орхана Памука… Кожна з врятованих книг знайшла свою полицю. 1500 ще чекають своєї черги на складах. Видання розподілили по сімнадцяти категоріях: від художньої літератури до нон-фікшн. Біля входу на цегляній стіні висить напис «салон для читання», а в самому приміщенні звучить класична музика.

«Ідея створити цю бібліотеку виникла тоді, коли співробітники муніципалітету думали над тим, як вчинити з викинутими книгами. Для кого-то вони втратили свою цінність і опинилися на смітнику. Ми вирішили повернути їм їх колишню цінність, зробивши їх суспільно доступними», – пояснив агентству Anadolu Сема Кеско з відділу кадрів мерії.

Бібліотека відкрита з раннього ранку до 17:30 і безкоштовна для всіх відвідувачів. «Сміттєвий» фонд постійно поповнюється завдяки приватним пожертвам. Поки ініціатори проекту не планують розширювати приміщення, але мають намір створити «мобільні бібліотеки», які кожні два тижні будуть переміщатися в різні школи Анкари, у яких немає власних бібліотек.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: