fbpx
Сьогодні
18:32 01 Бер 2020

У Казахстані проходять акції через смерть активіста, десятки затриманих

У неділю, 1 березня, поліція Казахстану затримала десятки учасників протесту, які вийшли на мітинг після смерті опозиційного активіста у слідчому ізоляторі в Алмати.

Про це повідомляє Reuters.

Активіст Дулат Агаду помер у тюремній камері 25 лютого, на наступний день після того, як поліція затримала його за звинуваченням у неповазі до суду і образі судді. Влада, в тому числі президент Касим-Жомарт Токаєв, заявили, що його смерть була викликана гострою серцево-судинною недостатністю, виключивши можливість насильницької смерті.

У Казахстані проходять акції через смерть активіста, десятки затриманих

Фото Reuters

Справа Агаду стала причиною опозиційних рухів в Казахстані, викликавши кілька невеликих протестів протягом тижня і великий мітинг у неділю.

Але поліція столиці Нур-Султан і найбільшого міста Алмати затримала десятки активістів, поки вони йшли до пунктів збору. В Алмати поліцейські, в тому числі деякі в захисному спорядженні, оточили головну площу міста і, за даними журналістів Reuters, затримали близько 40 осіб.

У Казахстані проходять акції через смерть активіста, десятки затриманих

Фото Reuters

Кілька людей кричали: «Прокинься, Казахстан!» або «Старий, іди!» — гасла опозиції націлені проти президента Казахстану Токаєва і його покровителя Нурсултана Назарбаєва, який все ще контролює владу після того, як рік тому покинув пост президента.

У Нур-Султана деякі протестувальники несли плакати з написами «Дулат — жертва системи» і «Ні диктатурі». За спостереженнями репортера Reuters там поліція затримала близько 30 осіб.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: