fbpx
Сьогодні
10:55 23 Лют 2020

Лутковська розповіла, як Зеленський ухвалював рішення видати ексберкутівців

Фото LB.uа

Колишня голова підгрупи з гуманітарних питань Тристоронньої контактної групи Валерія Лутковська розповіла, що президентові Володимиру Зеленському було нелегко прийняти рішення про обмін колишніх співробітників спецпідрозділу "Беркут".

"Це було дуже складне політичне рішення. Йому було дуже важко його прийняти, але, попри це, він його прийняв і процедура відбулася", – розповіла Лутковська в інтерв'ю LB.ua.

Лутковська нагадала, що в грудні 2017 року колишній президент Порошенко відмовився віддати ексберкутівців на обмін. За її словами, так само міг вчинити і Зеленський.

"Президент, можливо, і сумнівався, чи треба це робити. Перед ним був приклад президента Порошенка, який сказав: "Ні, "Беркут" не йде на обмін". Відповідно, ми не забрали спецназівців. Теоретично можна було знову ж піти тим самим шляхом. Коли йому розповідали (я в тому числі) про тих хлопців, яких ми будемо забирати, я побачила і його очах, як він приймає рішення. Він сказав: "Усе, ми забираємо цих хлопців, ми повинні їх забрати". Я йому дуже вдячна за це, тому що ми нічого не зробили б, якби не було б політичної волі", – зазначила Лутковська.

Коментуючи, чому президент Порошенко на це не пішов, а президент Зеленський погодився віддати екс-"беркутівці", Лутковська вважає, що це питання внутрішньої сили кожної конкретної людини, внутрішньої сили прийняти рішення.

"Одна людина сказала: "Ні, я не готова. Ви бачили спротив суспільства проти звільнення "Беркуту" з-під варти". Це ж не питання вини/невинуватості, що ще попереду, а звільнення з-під варти і зміни запобіжного заходу. Реакція суспільства була негативною. Президент вирішив, що не готовий до такої реакції. Мовляв, хай краще ті 5 спецназівців іще 2 роки посидять в нелюдських умовах на території ОРДЛО. Інша людина сказала: "Я готовий на таку негативну реакцію суспільства, але я розумію, як її пояснити", – говорить вона.

Лутковська вважає, що рішення Порошенка жорстоке.

"Залишати людей у полоні, невідомо в яких умовах? Так, жорстоке, як на мене. Дуже. Я бачила, як хлопець, якому приблизно 30 років, вийшов з автобуса, а його вага, на мій погляд, була десь 40 кг. У яких умовах він там утримувався? Зараз він абсолютно інший, у нього очі горять, усе нормально. Але я ж його бачила, коли він тільки з автобуса вийшов. Розумію, наскільки це було жорстоко", – сказала Лутковська.

Нагадаємо, 29 грудня відбувся обмін утримуваними особами між Україною і так званими "ДНР" і "ЛНР". З полону бойовиків повернулися 76 українців. У рамках обміну Україна, зокрема, передала колишніх "беркутівців", обвинувачених у розстрілах на Інститутській.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: