fbpx
Сьогодні
12:43 19 Лют 2020

У Верховній Раді звернулися до Житомирської ОДА: в Олевську потрібна опорна лікарня

Нардеп Арсеній Пушкаренко

Олевську лікарню, що на півночі Житомирської області, необхідно повернути до списку опорних. Для цього потрібно доукомплектовати її на суму, що складає 4% від призначених на це коштів, наявних у розпорядженні управління охорони здоров'я Житомирської ОДА.

Про це повідомив народний депутат України від фракції "Слуга народу" Арсеній Пушкаренко на брифінгу у Верховній Раді у вівторок. Він повідомив, що повернувся після поїздки в Олевську ОТГ. 

"В Житомирській області, згідно адміністративно-територіальної реформи, планувалося 16 опорних лікарень. На сьогоднішній день обласне управління охорони здоров'я на чолі з Миколою Сусликом вирішило, що їх має бути 7. Так, Олевська лікарня мала би бути опорною, але тепер чомусь такою вона не буде. Такий проект підготували чиновники департаменту охорони здоров'я Житомирської ОДА. Але я вважаю, що це рішення це рішення проти людей, яке буде коштувати десятки тисяч життів і здоров'я наших громадян", заявив Арсеній Пушкаренко. 

"Я особисто бачив дітей, які зараз лежать в прекрасному відремонтованому дитячому відділенні, сучасну хірургію, я бачив достатньо модернізовану гарну лікарню. Цій лікарні сьогодні не вистачає лише 5,9 млн грн для того, щоб відповідати стандартам опорної лікарні. Але, пан Суслік (начальник управління охорони здоров'я Житомирської облдержадміністрації, – Ред.), у вас, як у департамента обласної адміністрації є 140 мільйонів гривень якраз для дозабезпечення опорних лікарень. Але ви цього не робите. Вам зручніше було просто вдвічі скоротити кількість опорних лікарень на область. Менша кількість, легше освоїти", вважає народний депутат. Також він заявив, що ініціватиме аналіз попередніх тендерів та закупок.

За словами Арсенія Пушкаренка, це рішення не враховує особливостей Олевського району і вимог щодо доступності до опорних лікарень. 

"Ми знаємо, що Житомирська область одна з найбільших в Україні. Питання доріг тільки сьогодні за багато років починає вирішуватися в нашій державі і, хоч є програма "Зшити країну", за один рік вони не можуть будуть побудовані. А на сьогодні доріг на Житомирщині і, особливо, в північній її частині, дуже мало. Водночас північ Житомирщини найбільше постраждала від Чорнобильської катастрофи, дуже багато людей з онкозахворюваннями", підкреслив нардеп.

"Я переконаний, що цей край перспективний і буде мати розвиток, але люди сьогодні лишаються напризволяще. Пане Суслик (начальник управління охорони здоров'я Житомирської ОДА, – Ред.) і ваші підлеглі, ви особисто будете відповідати за людей, яких не довезуть до Коростеня, тому що 75% населених пунктів далі, ніж 60 км, затверджених Кабміном, чи до Овруча, до якого не доїдуть, бо доріг немає", – заявив на брифінгу Пушкаренко. 

Також він нагадав, що біля Олевську проходить міжнародна траса і, якщо трапляються ДТП, постраждалих людей везуть в Олевську лікарню для надання першої допомоги. 

"Олевська лікарня має надавати таким людям першу допомогу, стабілізувати і транспортувати далі. Що робити людям з інсультом, дітям з грипом", говорить Пушкаренко. За його словами, приймати рішення щодо опорних лікарень це компетенція саме обласної держадміністрації.

"Олевська громада як ніколи єдина, звернулася до голови Житомирської ОДА Віталія Бунечки, до міністерства охорони здоров'я, до Національної служби здоров'я, народних депутатів, і ми єдиним фронтом звертаємося: у Олевську має бути опорна лікарня. І це не компетенція Нацслужби і не міністерства, а саме обласної адміністрації", зауважив він.

"Я закликаю Житомирську ОДА не робіть злочини проти людяності. Закликаю, схаменіться і поверніть Олевську лікарню в списку опорних, дозабезпечте її з тих 140 мільйонів, щодо яких у вас є план, як їх освоїти. В Олевську повинна бути лікарня заради людей", заявив Пушкаренко.

Нагадаємо, міністр розвитку економіки Тимофій Милованов вважає, що у майбутньому держава зможе передавати у концесію (в управління приватним інвесторам) державні університети та лікарні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: