Новини

Хомчак розповів деталі атаки бойовиків на Донбасі

Удосвіта 18 лютого бойовики відкрили вогонь по спостережних пунктах 72-ї і 93-ї окремих механізованих бригад Об'єднаних сил України з трьох напрямків, зараз – режим "тиші", щоб забрати загиблих з обох сторін.

Відомо з брифінгу за підсумками засідання Ради національної безпеки й оборони за участю секретаря РНБО Олексія Данілова і голови Генштабу Руслана Хомчака, до якого приєднався і президент Володимир Зеленський.

Хомчак: "Після 5-ї ранку незаконні збройні формування відкрили вогонь 72-ї і 93-ї окремих механізовани бригад… Близько 5:15 штурмові групи здійснили спробу за трьома напрямками атакувати спостережні пости на проміжку від Новотошківського до Жолобка.

Силами підрозділів цих двох бригад атаку відбито. Зав'язався бій на спостережному пункті "Баня" 72-ї ОМБр.

Ми дали адеквтану відповідь зі всього озброєння, яке було необхідно. Перед тим із того спостережного пункту дали команду людям відійти, бо прийшлось туди наносити вогонь – у тому числі, й артилерії.

Станом на цю годину (12:40) всі позиції наші знаходяться під контролем наших військ.

Десь із 10-ї години противник запросив режим "тиші", тому що їм необхідно забрати їхніх убитих і поранених.

Втрати наші після цих сутичок: один військовослужбовець загинув, троє поранених і двоє контужених. Пораненим і контуженим надають допомогу в лікувальних закладах.

Зараз працює Спільний центр координації і контролю, щоб ми могли забрати нашого загиблого, а противник – своїх.

За нашим даними, втрати противника підтверджені: 4-ро загинули, 6 поранених.

Зараз ситуація стабільна, вогонь припинився".

Під час запитань Хомчак уточнив, що на спостережному пункті стояла відеокамера (такі стоять по всьому периметру) – і першим чином противник знищив камеру.

Від спостережного пункту "Баня" бійці ОС відійшли, бо там працювала артилерія та інші засоби, а "200-й" лишився там, які і убиті противника.

Про жертви серед мирного населення начальнику Генштабу нічого не відомо.

Хомчак сказав, що про ділянки розведення не йдеться – і попросив не спекулювати про Золоте, адже Золотих є 5. За його словами, з трьох ділянок розведення бувають провокації лише у Петрівському.

Зеленський назвав ранкові події провокацією, а начальник Генштабу ЗСУ сказав, що це була не провокація, а демонстрація "перемоги" у 5-ту річницю дебальцевських подій.

Хомчак припустив, що бойовики хотіли захопити спостережні пости двох бригад, щоб показати тим, перед ким вони звітують, що вони можуть просунутися вперед хоч на 500 метрів, хоча в тактичному плані це нічого не змінює.

За словами начальника Генштабу, прийнято адекватні рішення, "все посилено, все працює – і розганяти зраду, що почалася якась незрозуміла війна – це зовсім не так".

ООС: бойовики брешуть і звинувачують Україну у спробі нападу.

"Євросолідарність" вимагає заслухати міністра оборони і начальника Генштабу через воєнну ескалацію на Донбасі.

Нагадаємо, зранку 18 лютого бойовики спробували перейти лінію розмежування і атакували позиції підрозділів Об'єднаних сил поблизу Новотошківського, Оріхового, Кримського, Хутора Вільного, що поблизу Золотого.  Внаслідок обстрілу один український військовий загинув, четверо отримали легкі поранення, їм надається медична допомога.

Свіжі дописи

  • Новини

В Україну екстрадували організатора “схем для ухилянтів”, який переховувався в ЄС, – СБУ

За матеріалами Служби безпеки правоохоронні органи Болгарії екстрадували в Україну лідера злочинної організації, яка вивозила… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Уряд виділив додаткові 15,5 млрд грн для закупівлі дронів

Під час засідання 30 квітня Уряд виділив додаткові 15,5 млрд грн для закупівлі дронів. Про… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Зробити робота і перші кроки в IT: як сільські школи відкривають наукові лабораторії

Мрія — перший крок до успіху! Доведено школами в невеликих містах і селах. Адже саме… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Як вибрати журнальний столик на будь-який гаманець та смак у Києві

Обираючи журнальний столик, кожен з нас звертає увагу на дизайн, практичність та якість матеріалів. Особливо… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

ППО та дронами: Латвія погодила передачу нового пакету військової допомоги для України

Прем'єр-міністерка Латвії Евіка Сіліня заявила про надання Україні нового пакета військової допомоги. Відповідну інформацію посадовиця оприлюднила у… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

За останній рік рф пришвидшила темпи виробництва зброї, – держсекретар США

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що протягом останнього року рф навчилась виробляти зброю та боєприпаси… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.