fbpx
Сьогодні
14:06 17 Лют 2020

Умовою нового нормандського саміту є реалізація рішень паризької зустрічі, - МЗС Росії

Сергій Лавров

Новий саміт у "нормандському форматі" може бути скликаний тільки після того, як буде реалізовано рішення попереднього, заявив глава МЗС РФ Сергій Лавров.

"Підстави можуть з'явитися тільки в одному випадку: якщо рішення попереднього саміту, який відбувся в Парижі в грудні, буде виконано", – сказав Лавров на прес-конференції.

"Поки що ми прогресу на жодному з напрямів не спостерігаємо", – додав він.

За словами міністра, розведення сил і засобів на лінії зіткнення "гальмує Київ".

"Було погоджено розведення тільки в трьох конкретних населених пунктах. Ці три конкретні пункти досі узгоджуються, ми бачимо відсутність великого бажання української сторони на цю тему домовлятися", – сказав міністр.

Він наголосив, що немає прогресу і щодо взаємодії з розмінування, "тут усе впирається в алогічне небажання української влади, як за Порошенка, так і за Зеленського зараз, виконувати вимоги Мінських домовленостей про налагодження прямого діалогу з Донецьком і Луганськом", немає прогресу і стосовно імплементації "формули Штайнмаєра" та закріплення статусу Донбасу в українському законодавстві.

Крім того, за словами міністра, необхідно не лише виконати рішення попереднього саміту, а й підготувати нові конкретні рішення.

"Тому коли ми чуємо заяви колег щодо "нормандському формату" у квітні як дату скликання саміту, це тільки побажання, ідеї, які висловлюються, але не більше", – сказав Лавров.

Зеленський розповів, що Україна робить все можливе для миру.

На конференціїї в Мюнхені Зеленський сказав: Україна зробить все для проведення наступного саміту в нормандському форматі у квітні.

Нагадаємо, Зеленський назвав війну в Україні "війною в Європі" та виключив прямі переговори з бойовиками.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: