fbpx
Сьогодні
21:07 17 Лют 2020

Гренландія збирається експортувати талу воду з льодовиків

Уряд Гренландії має намір налагодити експорт талої води з льодовиків, зокрема, у регіони, які потерпають від засушливих погодних умов.

Як повідомляє "Європейська правда", про це в інтерв'ю Tagesspiegel розповів міністр індустрії та енергетики Єсс Сване.

"Ми перевірили, наскільки чистою є наша вода, скільки її у нас є і скільки років ми можемо її використовувати в економічних цілях. Тепер ми говоримо світу: у нас є велика кількість чистої води, і ми пропонуємо використовувати цей ресурс", – сказав Сване.

За його словами, сьогодні існує 9 невеликих проєктів, які отримали ліцензії на експорт води.

"Але ми хочемо розширюватися і ділитися нашою водою з рештою світу. Ми видали 16 ліцензій на видобуток води", – сказав міністр.

Сване підкреслив, що глобальне потепління з одного боку сприяє таненню льоду, але з іншого – є причиною збільшення світового дефіциту води.

"Велика кількість талої води була в Гренландії протягом тисячоліть. Тепер ми бачимо, що можемо перетворити її в товарний продукт, якого немає в інших місцях. Це вода, яка в іншому разі все одно нами б не використовувалась", – додав міністр.

Температура в Антарктиці вперше в історії перевищила 20 градусів — дивись у короткому відео "ЕкоРубрики" та підписуйся на наш YouTube

Новий рекорд був зафіксований 9 лютого 2020 року. Повітря на острові Сеймур прогрілося до + 20,75°С. Це майже на цілий градус вище попереднього рекорду, зафіксованого на острові Сигню в січні 1982 року – 19,8°С.

Більш того, це другий рекорд лише за один місяць. Така температура є аномальною для Антарктиди.

Антарктида є одним з найшвидших по нагріванню місць на Землі. Континент нагрівся майже на 3 градуси за останні 50 років

Такі різкі кліматичні зміни можуть призвести не тільки до танення льодовиків і підвищення рівня світового океану, а й шкодять здоров'ю мешкають на континенті тварин.

Колонії пінгвінів в окремих частинах Антарктики скоротилися більш ніж на 75% за останні півстоліття. Потепління призвело до зменшення кількості криля – основного компонента їх раціону.

Вчені закликають створити мережу океанських заповідників для захисту морських мешканців, що допоможе їм адаптуватися до нашого швидкоплинні клімату.

Знай більше про екологію: підписуйся на ЕкоРубрику в Facebook и Telegram

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: