fbpx
Сьогодні
11:38 16 Лют 2020

Асєєв у Мюнхені: Поки я виступаю, у центрі мого Донецька когось не по-людськи катують

Колишній політв'язень "ДНР" Станіслав Асєєв виступив на Мюнхенській конференції з безпеки, де розповів про нелюдське поводження з ув'язненими з боку бойовиків.

Його слова навів заступник голови Укроборонпрому Мустафа Найєм.

"Мені здається, він (виступ — ред.) гранично точно передає всю абсурдність геополітичної відлиги стосовно Росії на тлі відкритого, нахабного і варварського оскалу Кремля на Сході України", − зазначив Найєм.

Долго не мог решить, что написать про Мюнхенскую конференцию. Предательский план, написанный за нашей спиной отбил…

Posted by Mustafa Nayyem on Saturday, February 15, 2020

Текст промови Станіслава Асєєва:

У 2012 році моє рідне місто Донецьк зустрічало Чемпіонат Європи з футболу з новим аеропортом, новим залізничним вокзалом і стадіоном.

Зараз, у 2020 році, цього всього у Донецьку немає.

Але є дещо інше. Просто в центрі міста діє спецв'язниця МГБ, яка називається «Ізоляція». Власне там я перебував 28 місяців свого полону. І саме це місце дає дуже чітке розуміння, з чим ми маємо справу, коли кажемо про нашу війну сьогодні.

Насправді ми маємо справу не зовсім з російською агресією, коли — як це було колись — Москва дивилась на мою країну, як на непогану загородну дачу. Сьогодні ми маємо справу з чимось, що взагалі немає стосунку до війни.

Бо коли ти примушуєш літню жінку заповзати під нари тільки за те, що вона підійшла до трішечки відкритого вікна, або коли ти серед ночі примушуєш дорослу людину, чоловіка, лаяти, наче собака, просто тому, що тобі так хочеться… це вже не зовсім війна. Це вже про те, чи ти взагалі людина, чи ні.

Я кажу це не для того, щоб викликати у вас співчуття. Мені співчуття не потрібні. Співчуття потрібні тим, хто ще досі перебуває в "Ізоляції". Я розповідаю це для того, щоб, коли ми будемо вести перемовини з Російською Федерацією про наші території, ми чітко розуміли, що мова не йде про кордон чи економіку, хоча це дуже важливі складові.

Мова йде про свободу у найвищому сенсі цього слова, яка не може бути предметом торгів!

І коли деякі наші західні колеги не розуміють цього, бо почуваються у безпеці завдяки тисячам домовин моїх співгромадян, то ми, українці, не маємо права про це забувати! Адже кожну хвилину, просто зараз, поки я виступаю у цій світлій кімнаті у неймовірному оточенні – просто зараз у центрі мого Донецька когось жорстко та не по-людськи катують.

І це саме той "Колокол, который звонит по каждому".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: