fbpx
Сьогодні
13:10 15 Лют 2020

Зеленський в Мюнхені назвав війну в Україні "війною в Європі" та виключив прямі переговори з бойовиками

Президент Володимир Зеленський вважає некоректним вживання терміну "війна в Україні".

Про це він заявив у виступі на Мюнхенській безпековій конференції, повідомляє ЄП.

Зеленський наголосив, що його турбує зменшення уваги до російсько-українського конфлікту.

"Це, скажу відверто – небезпечна тенденція. Ми розуміємо, що сьогодні на планеті є чимало гострих проблем і гарячих конфліктів. Але жодне питання не може втрачати актуальність, допоки його не буде вирішено остаточно", – наголосив він.

Зеленський додав, що вважатиме вирішенням конфлікту той момент, "коли до нас повернуться наші люди і наші території – ми говоримо і про Донбас і про Крим".

Окремо Зеленський звернувся до учасників Мюнхенської конференції з проханням змінити термінологію.  "Я хочу звернути увагу: не зовсім коректно говорити "війна в Україні". Це – війна в Європі. І вона разом з анексією Криму вже триває стільки ж, як і Друга світова, уявіть собі!".

Також Зеленський виключив можливість того, що Україна вестиме "прямий діалог" із ватажками самопроголошених "республік" на Донбасі.

Він заявив, що така ідея час від часу звучить від партнерів, як механізм домовленостей про  припинення вогню, але Україна не дасть на нього згоду.

"Потрібні дієві механізми, за якими припинення вогню відбудеться не на словах, а в реальному житті. Нас переконують, що таким дієвим механізмом є прямий діалог з так званою місцевою владою в ОРДЛО", – розповів Зеленський.

Президент пояснив, що готовий до діалогу до мешканцями ОРДЛО, але у іншому форматі: "Ми готові до діалогу з мирним населенням цих територій. Але не з тими, хто є невизнаним з точки зору міжнародного права, а отже, не може представляти місцеве населення".

Також, за його словами, треба включити до діалогу переселенців.

"Є ще щонайменше півтора мільйона донеччан і луганців, які були змушені покинути рідний дім. Саме тому ми ініціювали створення громадської діалогової платформи "Мир Донбасу", до якої вони мають бути залучені. Вони мають бути залучені до консультацій на мінському майданчику й брати активну участь в обговоренні свого майбутнього у складі єдиної України", – заявив він.

Мюнхенська конференція була заснована в 1963 році як форум країн-членів НАТО, це міжнародна дискусійний майданчик, який щорічно збирає політичних лідерів з усього світу. Цього року конференція пройде c 14 по 16 лютого, традиційне місце проведення заходу – готель Байерішер хоф.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: