fbpx
Сьогодні
09:31 15 Лют 2020

Йованович про Зеленського: Україна не зможе впоратись без міжнародної підтримки

Фото zn.ua

Колишній посол США в Україні Марі Йованович вперше виступила на публіці після завершення процедури імпічмету Дональда Трампа. Тоді вона була однією з ключових свідків розслідування. У своєму виступі у Джорджтаунському університеті дипломатка згадала президента України Володимира Зеленського.

На думку Йованович, Україна — як і будь-яка інша країна в світі — не зможе впоратись без міжнародної підтримки, передає Голос Америки.

"Декілька місяців тому президент Зеленський в інтерв'ю журналу TIME сказав: "я не покладаюсь на жодну країну. Ми маємо рухатись самі". Але важливо те, що більшість країн, взагалі-то всі країни, не можуть впоратися самостійно. Я не вірю, що Сполучені Штати – зі всіма нашими перевагами, зі всією нашою потужністю і ресурсами можуть довготривало рухатись самі та бути успішними.

Саме тому ми збудували мережу союзників та партнерів у всіх регіонах – і у сфері безпеки, і в економіці або політиці – тому що ми це розуміємо. Я думаю, Україна це розуміє також – і думаю, вона буде тягнутись до США. І на щастя, в нас і надалі є двопартійний консенсус про підтримку України – це важливо для України, і це необхідно для нас та наших інтересів, бо Росія нас там випробовує".

Також дипломатка висловила переконання, що Сполученим Штатам не слід очікувати блискавичних результатів, і продовжувати підтримувати Україну та інших союзників надалі.

"Згадайте, де були США за 25-30 років після оголошення незалежності, – наша країна була в біді", – сказала Йованович. "Джефферсон хвилювався, чи ми зможемо впоратись. І подумайте про пострадянські країни – багато з них, в тому числі Україна, яка воює з Росією, теж думають, чи зможуть вони впоратись. Але оскільки ми сприймаємо це через прискорену хронологію, то думаємо: "Чому це досі не закінчилось? Чи вони дійсно потребують далі отримувати допомогу?" Я думаю, ми маємо дотримуватись цього. Має бути більше дій, ніж до цього".

У своїй вступній промові Йованович виступила з критикою Державного департаменту та теперішньої політики керівництва США.

"Наразі Державний департамент – у халепі. Вищому керівництву бракує політичного бачення, моральної ясності та лідерства. Політичний процес замінився рішеннями зверху, які майже не обговорюються. Вакансії на всіх рівнях залишаються назаповненими, і наші співробітники дедалі частіше замислюються, чи безпечно висловлювати занепокоєння щодо політики навіть за закритими дверима.

Ми маємо бути принциповими, послідовними й гідними довіри. Прямо кажучи: аморальна і побудована на здогадках зовнішня політика, що підміняє довіру на погрози, страх і нерозуміння, не може працювати довго. Те, що колись було немислимим, скоро може стати неминучим. Що наші союзники, які мають стільки ж прав діяти у власних інтересах, як і ми, почнуть шукати надійніших партнерів. Партнерів, чиї інтереси можуть не збігатись із нашими".

Президент США Дональд Трамп зі свого боку критикував Марі Йованович.

"Де б не з'явилась Марі Йованович, ставало гірше. Вона розпочала у Сомалі – як там все вийшло? Перейдемо до України – її президент несхвально відгукувався про неї під час нашої з ним другої розмови. Президент має повне право призначати послів", – твітував президент США про Йованович у листопаді 2019-го року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: