fbpx
Сьогодні
16:02 13 Лют 2020

Вперше за три роки світовий рівень викидів вуглекислого газу не збільшився

Рівень викидів вуглекислого газу у світі припинив збільшуватися в 2019 році, незважаючи на прогнози зростання

Про це свідчать дані Міжнародного енергетичного агентства (МЕА).

Стабільний рівень викидів було відзначено вперше за три роки на тлі зусиль, яких вживають розвинені країни для відмови від вироблення енергії на основі вугілля та переходу на поновлювані джерела енергії і природний газ.

Показник викидів залишився на рівні 33,3 млрд тонн, незважаючи на зростання світової економіки. Збільшення викидів у країнах, що розвиваються, було компенсовано зниженням у розвинених державах, показала доповідь МЕА.

Найсуттєвіше зниження рівня викидів серед країн було відзначено в США: показник скоротився на 140 млн тонн, або 2,9%. На поточний момент рівень викидів CO2 в США практично на 1 млрд тонн нижче пікового значення, зафіксованого в 2000 році.

Рівень викидів вуглекислого газу в Європейському Союзі скоротився на 160 млн тонн, або 5%, у 2019 році, тоді як в Японії показник скоротився на 45 млн тонн, або майже 4%, максимальними темпами з 2009 року.

"Тепер ми повинні виконувати активну роботу, щоб переконатися, що 2019 рік стане остаточним піком для викидів парникових газів у світі, а не ще однією паузою в зростанні", – сказав глава МЕА Фатіх Біроль.

"У нас є енергетичні технології для того, щоб цього досягти, і ми маємо їх використовувати", – зазначив він.

Заразом рівень викидів за межами розвинених країн усе ще продовжує активно зростати. Показник збільшився приблизно на 400 млн тонн у 2019 році, при цьому майже 80% припало на частку Азії, де продовжує спостерігатися зростання виробництва електроенергії на основі вугілля.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: