fbpx
Сьогодні
11:26 13 Лют 2020

У "Слузі народу" вважають за можливе проведення реформи децентралізації до місцевих виборів

Реформу децентралізації влади можливо провести до місцевих виборів, вважає голова партії "Слуга народу", перший заступник голови фракції у Верховній Раді Олександр Корнієнко.

"Так, у нас є план. Можна за дві сесії встигнути, якщо планувати на початку четвертої сесії 3-4 вересня голосувати 300 (300 голосів за законопроект "Про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади"). Четверта сесія якраз дуже вдало розпочинається – першого вересня, а виборчий процес (на місцевих виборах) розпочинається п'ятого вересня", – сказав Корнієнко в інтерв'ю "Інтерфакс".

За його словами, у найближчі два тижні в регіонах буде проведено обговорення законопроекту "Про внесення змін до Конституції про децентралізацію влади". Парламентарій розповів, що вони відбудуться у форматі, в якому обговорювалося питання про ринок землі – на невеликих форумах, по декілька сотень людей.

"Ці обговорення завершаться 25 лютого великим зібранням у Києві, де будуть представники асоціацій, мери, керівники місцевих органів влади, експерти всілякі, представники донорів. Після нього ми виходитимо на концепцію, потім – комісія з правової реформи, де все це фіналізується. Тобто приблизно наприкінці лютого – початку березня ми плануємо вийти на текст", – повідомив Корнієнко.

Він також розповів, що паралельно в уряді допрацьовують перспективні плани об'єднаних територіальних громад (ОТГ). "Ми їм дали такі повноваження – самим їх формувати", – зазначив народний депутат.

Корнієнко також нагадав, що наразі готується до другого читання законопроект №2653 про внесення змін до закону "Про місцеве самоврядування в Україні", після ухвалення якого Кабмін зможе внести новий проект адміністративного устрою країни, "в якому і відбудуться місцеві вибори".

Корнієнко також розповів, що основною причиною для відкликання президентом з Верховної Ради законопроекту №2598 "Про внесення змін до Конституції щодо децентралізації влади" стали заяви мерів, які не схвалювали реформу в такому вигляді".

"Було дві заяви мерів: один на першому етапі внесення, коли президент вперше вніс законопроект (13 грудня 2019 року) – там було майже 150 підписантів, на другому етапі – (доопрацьований законопроект, внесений у ВР 27 грудня минулого року) – тоді було вже майже 300 підписантів… Більшість із них – це мери, члени асоціації мерів, голови ОТГ і депутати ОТГ", – сказав Корнієнко.

 

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: