fbpx
Сьогодні
15:52 10 Лют 2020

У "Великій сімці" застерегли Україну від порушень через спробу звільнити директора НАБУ

Фото: uacrisis.org

Посли "Великої сімки" попередили Україну, що звільнення і призначення керівника Національного антикорупційного бюро має відбуватися відповідно до чинного законодавства.

"Для забезпечення доброчесності та незалежності українських антикорупційних інституцій важливо, щоб обрання та усунення керівництва цих органів відбувалось відповідно до чинного законодавства, і щоб закони застосовувались однаково стосовно всіх інституцій", — йдеться у заяві послів.

Посли також нагадали, що з 2014 року члени G7 підтримують зусилля України зі створення НАБУ, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та Вищого антикорупційного суду.

7 лютого у Верховній Раді зареєстрували проєкт постанови про звільнення керівника Національного антикорупційного бюро Артема Ситника. Постанову підписали 216 депутатів.

Згідно з законом про НАБУ, Рада може звільнити директора НАБУ за наявності підстав та за пропозицією не менш як третини народних депутатів.

Однак, за цим же заком, вчинення адміністративного правопорушення, пов'язаного з корупцією не є підставою для звільнення директора НАБУ, хоча і є підставою для звільнення, наприклад, детектива НАБУ. До того ж для реєстрації постанови про звільнення директора НАБУ має бути обвинувальний вирок суду за вчинення злочину.

Раніше стосовно Ситника було відкрито адміністративне провадження через можливу корупцію. Воно стосується відпочинку Ситника у Рівненській області, який розцінили як корупцію. У зв'язку з цим він опинився у реєстрі корупціонерів. Ситника зобов'язали сплатити штраф у розмірі 3400 грн. Сам він стверджує, що це продовження історії з рюкзаками від міністра, який "жадає помсти".

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков відповів, що Ситник "шукає привід виправдати свою корупцію, звинувачуючи інших".

 

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: