Новини

Прем’єр-міністр не відмовляється від планів економічного зростання на 40% за 5 років

За оцінками уряду, у 2020 році щодо економічного зростання Україна може вийти за 4%, у Кабміну є різні сценарії щодо виплат за варантами Яресько у випадку потужного зростання української економіки.

Про це в інтерв'ю "УП" заявив прем'єр Олексій Гончарук.

На питання, який у нього прогноз щодо економічного зростання у 2020 році, голова уряду відповів:

"Складне питання. За прогнозом зараз, в четвертому кварталі 19-го року, економічне зростання, очевидно, сповільнюється, порівняно з третім кварталом. Це пов'язано зі світовими трендами на світових ринках.

Ми дуже сировинні насправді, на жаль. І це означає, що ми дуже залежні від кон'юнктури зовнішніх ринків. На зовнішніх ринках для нас в кінці 3-го, в 4-му кварталі були прогалини, для металургії зокрема. І це призвело до того, що окремі підприємства відчували серйозну проблему", – розповів голова уряду.

"Друге – тепла зима. Як це не парадоксально, але енергетика – це також промисловість, ну, принаймні вона так враховується. І тому те, що погода така тепла, призводить до того, що менше електроенергії виробляється і споживається, як наслідок – менше спалюється пального. Ну, тобто, все це ВВП, це потрібно розуміти.

Тому, якщо говорити про цифри, то у нас буде уповільнення в 4-му кварталі, але об'єктивно в 20-му році ми можемо вийти за 4% нашими оцінками", – додав він.

Гончарук зазначив, що не вважає прогноз щодо росту ВВП на 40% за 5 років надто оптимістичним або нереалістичним.

У випадку такого потужного зростання Україна буде змушена платити великі компенсації за варантами Яресько, які починають діяти з 2021 року. На питання, чи в уряді рахували, про які суми може йтися, прем'єр відповів:

"Звичайно, постійно рахуємо. Це ж не перший досвід у світі. Це об'єктивна реальність, це є, і ми з цим як країна повинні працювати.

Стратегія, що з цим робити, у нас є, там є різні сценарії, я би їх, очевидно, озвучувати не хотів, тому що це той випадок, коли ти озвучуєш свій план дій, стратегію, і він часто стає неможливим до реалізації".

При цьому, він заперечив, що серед можливих сценаріїв є питання невиконання зобов'язань.

"Ні. Україна буде виконувати свої зобов'язання, тому що це довіра. Нам як країні взагалі потрібні дешеві ресурси, максимально дешеві. А для цього нам потрібно стабільно демонструвати, що ми прогнозована, надійна держава, прогнозований, надійний партнер.

В середньостроковій і в довгостроковій перспективі – це найбільш виграшна стратегія і ми будемо її дотримуватися.

Нам потрібно працювати над тим, щоб зростати в міжнародних рейтингах, нам потрібно працювати, щоб покращувати наші індекси міжнародні, щоби рейтинги агенцій підвищували суверенний рейтинг України – це важлива макрозадача", – підкреслив голова уряду.

"Я думаю, що будь-які наші зобов'язання не повинні стримувати нас від бажання, щоб наша економіка зростала. Ну, тобто це не привід казати: "Давайте будемо уповільнювати економіку, давайте будемо стримувати її зростання, для того, щоб не виникали ці зобов'язання".

Розумієте, це дуже чутлива тема. Чому? Тому що будь-яка моя оцінка в тому числі впливає на стратегію, яку ми будемо обирати. Тому давайте так: ми знаємо, що робити, у нас є боргова стратегія, у нас є чудова команда, яка керує боргом. І ми будемо шукати правильний момент і правильні рішення, щоб у випадку, коли українська економіка буде зростати значно сильніше, ніж зростає зараз, це створювало б мінімальний негативний ефект на наші зобов'язання", – розповів він.

"Багато хто намагається представити ціль 40% як обіцянку. Я вважаю, що це досить небезпечна інтерпретація. Це оцінка нашого уряду, оцінка потенціалу нашої країни в наступні 5 років.

Я щиро вважаю, що ця оцінка була правильною і залишається правильною. Я вважаю, що наша країна може зростати і зрости на 40% за 5 років, може зростати на 7 і більше відсотків на рік, якщо вона буде робити правильні кроки", – сказав також Гончарук.

Свіжі дописи

  • Новини

Уперше Європарламент ухвалив загальноєвропейські правила для боротьби з насильством щодо жінок

Європейський парламент вперше ухвалив правила боротьби з насильством щодо жінок і домашнім насильством. Про це… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

У росії заарештували журналістів Reuters та AP: що відомо

У російській федерації заарештовували журналістів Сергія Кареліна та Костянтина Габова, які співпрацювали з Associated Press… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

ДТЕК: з початку повномасштабного вторгнення росія майже 180 разів атакувала українські ТЕС

Від початку повномасштабної російської агресії окупаційні війська вже майже 180 разів атакували українські теплові електростанції.… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

Початок тижня принесе Україні тепло до +25 та дощі у деяких регіонах

У понеділок, 29 квітня, майже на всій території України без опадів, окрім південно-східних частин країни,… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

Рішення для відбудови: в Ізюмі на Харківщині відновили амбулаторію

В Ізюмі Харківської області завдяки закордонним організаціям відновили амбулаторію №2. Про це повідомила Харківська обласна… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

На київську сцену після прем’єри у бомбосховищі: Миколаївський театр приїжджає з виставою “Проста українська скіфська баба”

У Києві відбудуться гастролі Миколаївського академічного художнього драматичного театру з моновиставою "Проста українська скіфська баба"… Читати більше

Sunday April 28th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.