fbpx
Сьогодні
16:30 09 Лют 2020

У НБУ розповіли, які товари подешевшали через зміцнення гривні

Найбільший ефект зміцнення гривні спричинило на товари, які імпортуються, або на вітчизняні товари та послуги, для яких використовується імпортована сировина чи комплектуючі.

Про це йдеться в інфляційному звіті Нацбанку.

"Так, згідно з оцінками НБУ, частка таких товарів та послуг становить більше третини в загальному споживчому наборі. Наприклад, згідно з даними Держстату, у вітчизняній роздрібній мережі частка продажу взуття, виробленого поза межами України, за 9 місяців 2019 року сягала майже 95%, одягу – 92%. Тож не дивно, що ціни за цією групою знизилися – на 2.3% в річному вираженні у грудні. Інша група товарів – предмети тривалого вжитку (автомобілі, меблі, побутова техніка тощо), які на внутрішньому ринку також переважно представлені імпортом. Згідно з даними Держстату, ціни на цю групу товарів у грудні 2019 року також були на 2,1% нижчими, ніж рік тому, а окремі з них, такі як ціни на автомобілі та електроніку, знизилися на 11−12% в річному вираженні", – пояснили в Нацбанку.

Також у 2019 році значно подешевшали енергоресурси. Хоча здешевлення природного газу передусім можна пояснити суттєвим зниженням цін на європейському ринку, ревальвація національної валюти суттєво посилила цей ефект.

Зміцнення гривні мало подвійний ефект на ціни на пальне – знизилася вартість нафтопродуктів у гривневому еквіваленті та зменшилася частка податків у структурі ціни (акцизи на пальне встановлені в євро), додали в Нацбанку.

"Через визначальну дію внутрішніх чинників ревальвація гривні меншою мірою впливає на ціни продуктів харчування та вартість послуг. Так, ціни на перші передусім залежать від урожаю сільськогосподарських культур в Україні, а левовою складовою собівартості інших є витрати на оплату праці. Водночас ціни на частину товарів та послуг і цих категорій суттєво реагують на зміну обмінного курсу. За рік подешевшали рис, оливкова олія, оселедці, сухофрукти, які значною мірою представлені імпортом. Сповільнилося зростання цін на послуги кінотеатрів, інтернету, стоматологічні послуги, оренду житла, туристичні послуги (вартість останніх двох послуг тісно корелює з обмінним курсом)", – йдеться в документі.

Нагадаємо, що борги з субсидій перевищили 14 млн гривень у 19 областях.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: