fbpx
Сьогодні
09:10 09 Лют 2020

Сьогодні над Україною зійде перший Супермісяць 2020 року

Фото unsplash.com

9 лютого відбудеться другий повний місяць цього року, який співпаде з так званим суперповнем — моментом максимального зближення Землі і її супутника.

Про це повідомляє видання Techno.NV.

Цей повний місяць в багатьох країнах також називають сніговим місяцем. Інші назви для цієї події включають штормовий місяць і місяць голоду.

9 лютого — це 16 місячний день в місячному календарі. Відсоток освітленості Місяця становить 100%. Сам момент повного місяця настане 9 лютого о 9:35, коли Місяць вже сховається. Тобто спостерігати в Україні можна буде майже повний Місяць, який зійде о 15:49, а захід супутника очікується о 08:07.

Лютневий повний місяць збігається з явищем під назвою Супермісяць: моментом, коли супутник перебуває на мінімальній відстані від Землі.

Відстань між Землею і Місяцем варіюється від 357 до 406 тис. км через еліптичну орбіту, по якій супутник обертається навколо Землі. У разі супермісяця супутник Землі виглядає на 14% більшим в діаметрі і на 30% яскравішим, ніж при проходженні найвіддаленішої точки.

Термін Супермісяць був вигаданий у 1979 році для опису того, що відбувається, коли повний Місяць перебуває в найближчій до Землі точці своєї орбіти. Такі місяці виглядають дещо яскравішими і більшими за звичайний повний місяць, що робить їх фаворитами серед фотографів і спостерігачів нічного неба.

Наступний повний місяць також буде належати до Супермісяця і відбудеться за місяць, 9 березня.

Астрономи зазначають, що спостерігати за повним Місяцем краще не в піковий час, а тоді, коли супутник Землі розташований досить низько над східною частиною горизонту. Коли місяць знаходиться низько на горизонті, то він дозволяє охопити весь вид з об'єктами на передньому плані, супутник здається більшим.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: