fbpx
Сьогодні
21:50 07 Лют 2020

В Австрії назвали 3 ключові питання для досягнення миру на Донбасі

Фото ukrinform.ua

Для мирного врегулювання конфлікту на Сході України важливо, щоб Захід не забував, хто в цій війні агресор, та продовжував тиск на Росію з тим, щоб вона пішла на справедливий компроміс.

Таку думку висловив посол України в Австрії Олександр Щерба у своїй статті для австрійської центральної газети Die Presse під назвою "Шукаючи справедливий мир", пише Укрінформ.

"Чи є пам'ять Заходу достатньо довгою, аби пам'ятати, хто в цій війні агресор? Якщо тиск на Росію зникне, то навіщо їй шукати справедливий компроміс (компроміс не лише за рахунок інтересів України)?", – називає посол одне з ключових питань, від яких залежить мирне врегулювання.

Щерба вказує на те, що Президент України Володимир Зеленський прийшов до влади "з чітким посланням миру" та з самого початку "показав, наскільки серйозно хоче цей мир принести".

Однак, переконаний український дипломат, "лишаються відкритими три ключові питання, від яких залежить перспектива справжнього миру".

Окрім продовження тиску Заходу, ключовим є питання про те, чи готова Росія піти з української території.

"По-перше, чого хоче Росія? Донині її постійним прагненням було тримати Україну у своїй тіні. У цьому, власне, і була мета військової інтервенції. Давайте не забувати: це російські прапори, солдати, зброя знаходяться на українській території, а не навпаки. Тож чи готова Росія справді піти? У будь-якому разі, погроза російського голови парламенту В'ячеслава Володіна наприкінці минулого року, що Україна може втратити ще більше територій, не була добрим знаком. Так само як не є добрим знаком зростання і артилерійських обстрілів та снайперських атак проти українських солдатів", – зазначив Щерба.

Ще одним важливим аспектом є те, що як поводитиме себе українське суспільство, "яке вже давно переступило больову межу".: "Більшість населення хоче припинення кровопролиття. Водночас для багатьох мир без перемоги означає поразку. Ці останні задають питання: чи не є заплачена Україною ціна зависокою, аби завершувати війну компромісом?" – зазначив посол.

Дипломат звертає увагу на те, що на війні не буває простих рішень, а кожне рішення чимось погане.

"Кожна поступка викликає хвилю ненависті в соціальних мережах. Проте Зеленський тримає слово. Він пообіцяв повернути політичних в'язнів з Росії – і виконав це. Він пообіцяв створити некорумпований технократичний уряд – і зробив це. Тепер на черзі завершення війни. Але, як то кажуть, це шлях з подвійним рухом", – переконаний посол.

Він підкреслив, що Україна вирішила "пройти свій шлях до миру, "не знаючи, чи Росія готова зробити те саме: "Президент Зеленський взяв на себе величезний політичний ризик, аби Україна і весь регіон нарешті могли дихати вільніше. І так, він це зробив також для Європи".

І тому, на переконання дипломата, якщо Росія справді хоче миру, "вона зобов'язана показати добру волю": "Російські вояки мають піти з українського Донбасу. Напади мають припинитися – як військові, так і словесні".

За словами Щерби, українсько-російські відносини "лежать сьогодні в руїнах", і після Донбасу і Криму, очевидно, пройдуть покоління, поки будуть знайдені стабільні політичні рішення та "досягнута хоч якась нормальність у відносинах". Однак перший крок – припинення кровопролиття – має відбутися вже зараз.

"Що стосується Заходу, то від нього очікується лише вірність принципам. Врешті-решт, ця війна була покаранням України з боку Росії за рішення стати частиною Заходу. Чи хтось про це ще пам'ятає?", – зазначив посол України в Австрії.

Нагадаємо, що Зеленський обговорив з Конте закриття офісів "ЛДНР" в Італії та повернення в Україну Марківа.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: