fbpx
Сьогодні
16:11 07 Лют 2020

В Антарктиді зафіксували рекордну спеку, температура досягла 18°C

Аргентинська база Есперанса в Антарктиді 6 лютого зафіксувала найспекотніший день за всю історію спостережень на континенті.

На термометрі аргентинської дослідницької станції було 18,3° C, що вище за попередній рекорд 2015 року на 0,8°C, пише НВ.

Показник в 17,5 ° C був встановлений в березні 2015 року. Такий невеликий розрив у часі між двома датами є ознакою того, що потепління в Антарктиді відбувається набагато швидше, ніж в середньому в світі.

Станція Есперанса розташована на Антарктичному півострові, він же Земля О'Хіггінса. Це область, яка ніби вказує на Південну Америку. Півострів нагрівається, ймовірно, швидше за всі інші регіонів Землі – його температура підвищилася майже на 3 градуси за останні 50 років. Майже всі льодовики регіону тануть.

Професор Джеймс Ренвік, фахівець з питань клімату в Університеті Вікторії у Веллінгтоні, сказав: «Звичайно, запис повинен бути перевіреним, але в очікуванні цих перевірок, ми вважаємо, що це абсолютно достовірний запис, і що термометр станції знаходиться в хорошому стані».

Ренвік сказав, що більш високі температури в регіоні, як правило, збігаються з сильними північно-західними вітрами, які спускаються з гірських схилів. Це характерна риса погодних умов навколо станції Есперанса в останні дні. Ймовірно, до нового рекорду призвело поєднання природної мінливості і фонового потепління, викликаного підвищенням рівня парникових газів в атмосфері.

Він підкреслив: «Причина, по якій півострів нагрівається швидше, ніж в інших місцях, полягає в поєднанні природних коливань і сигналів потепління».

Попереднє дослідження 2012 року показало, що нинішні темпи потепління в регіоні були майже безпрецедентними за останні 2000 років.

Найнижча температура, коли-небудь зареєстрована в Антарктиді – і де-небудь на Землі – була на російській станції Восток, коли 21 липня 1983 року температура впала до -89,2 ° С. Варто відзначити, що в Південній півкулі Землі літо припадає на зимові місяці, а найнижчі температури фіксуються з червня по серпень.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: