fbpx
Сьогодні
13:44 07 Лют 2020

Угорщина зробила українському Міносвіти пропозиції щодо вирішення "мовного питання" на Закарпатті

Угорщина зробила дві пропозиції Україні щодо вирішення ситуації з вивченням української мови представниками угорської національної меншини на Закарпатті.

"Ми зробили дві пропозиції, і попросив пані міністра освіти, щоб Україна обдумала ці пропозиції. Ми домовилися про те, що пані міністр терміново прийме у себе представників Спілки педагогів Закарпаття і в результаті цих переговорів буде досягнуто рішення", – сказав міністр закордонних справ і зовнішньої торгівлі Угорщини Петер Сіярто.

На прохання оцінити зроблені Україною кроки у виконання рішення Венеціанської комісії угорський міністр відповів, що якби Будапешт був задоволений ситуацією, не висловлював би нових пропозицій. "Я дуже сподіваюся на те, що ті дві пропозиції, які ми висловили сьогодні, Міністерство освіти обдумає. Якби ми були задоволені тією ситуацією, яка склалася, ми не робили б пропозиції щодо поліпшення ситуації", – сказав Сіярто.

Він зазначив, що Угорщина розуміє, що Україна хоче, щоб усі її громадяни уміли говорити українською мовою, проте Будапешт хоче, щоб угорці, які проживають на Закарпатті, мали можливість зберегти свою рідну мову. "І ми вважаємо, що цих двох цілей одночасно можна досягти. Нам здається, що це питання методологічного характеру", – пояснив міністр.

Сіярто додав, що і української, і угорської мети може бути досягнуто. За його словами, можна досягти того, щоб угорці, які проживають в Україні, вивчили державну мову "навіть без того, щоб поступово кількість україномовних предметів у них збільшувалася".

Міністр також зазначив, що Угорщина з радістю допоможе фінансово та методологічно, щоб викладання української мови на Закарпатті було набагато ефективнішим.

Як відомо, закон "Про загальну середню освіту", ухвалений в січні 2020 року, передбачає необхідність збільшення обсягів навчання державною мовою в угорських школах – від 0% у першому класі до 40% у дев'ятому та 60% у дванадцятому класі.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: