fbpx
Сьогодні
Фото 21:49 06 Лют 2020

До 200-річчя відкриття Антарктиди: в Раді відкрили масштабну фотовиставку

6 лютого українські полярники і науковці святкують День народження антарктичної станції «Академік Вернадський». У цей день 24 роки тому жовто-блакитний прапор замайорів у Антарктиді.

антарктида україна

У цей день Міносвіти спільно з Національним антарктичним науковим центром відкрили у Раді першу масштабну виставку, присвячену 200-річчю відкриття Антарктиди та 24-річчю присутності України на цьому континенті. Про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр у Facebook.

"У стінах нашого парламенту ухвалювалися ті важливі документи, які стосуються ратифікації договору про Антарктиду і участі у такому договорі нашої держави. Також низка документів ухвалювалися, які стосуються взагалі діяльності наших науковців, передусім, це відкриття станції "Академік Вернадський". У січні цього року 200 років з відкриття Антарктичного континенту. Це не не просто відкриття для людства, це відкриття також важливе і для українців, адже представники української нації брали участь у тих експедиціях, які привели до того, що відкрили цей континент. 200 років тому українець Іван Завадовський з Полтавщини був одним з перших дослідників, які побачили цей континент", – сказав на відкриті виставки перший заступник міністра освіти та науки Юрій Полюхович.

ПЕРША АНТАРКТИЧНА ВИСТАВКА «ПЕРЕЇХАЛА» У ВЕРХОВНУ РАДУ

На фотовиставці представлені світлини про життя і дослідження українських вчених в Антарктиді, зокрема і фото 6 лютого 1996 року, коли відбулася передача британської станції "Фарадей" Україні.

"Ми раді, що Велика Британія зіграла важливу роль у поверненні України до групи країн, які проводять дослідження на цьому континенті. Я кажу "повернення", бо українці брали участь у багатьох експедиціях до Антарктиди, починаючи з найперших", – наголосив на відкритті виставки аташе з питань оборони Посольства Великої Британії в Україні, комодор Королівських ВМС Тім Вудс.

антарктида україна

антарктида україна

антарктида україна

Також під час відкриття виставки йшлося, що важливим залишається забезпечення станції та наукових експедиції. У 2019 році було збільшено фінансування антарктичної станції "Академік Вернадський", на модернізацію станції виділили 27 млн грн. Також в цьому році була можливість придбати для українських науковців наукове судно, завдяки якому можливість для проведення досліджень значно розширювалася. Це британський науковий криголам. Утім Бюджетний комітет Верховної Ради не погодив виділення коштів і питання придбання наукового судна відклалося в часі. Як повідомив Укрінформу директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий, така можливість залишається до 2021 року.

"Ще реально корабель придбати в 2021 році. Велика Британія до 2021 року не буде його продавати. Якщо в 2020 році в законі про бюджет на 2021-й закласти ці кошти, тоді це реально", – сказав Євген Дикий.

Фотовиставка проходитиме в кулуарах 3-го поверху Верховної Ради до 28 лютого.

Зазначимо, що перша масштабна антарктична фотовиставка «Україна в Антарктиді: до 200-річчя відкриття континенту» була створена Міністерством освіти і науки та Національним антарктичним науковим центром наприкінці 2019 року. Вперше експозиція була розміщена 19 грудня в міжнародному аеропорту «Бориспіль». Упродовж всього 2020 року виставку планують розміщувати в різних локаціях по всій Україні.

Нагадаємо, що до 200-річчя відкриття Антарктиди в Україні презентували нову марку з пінгвіном.

У цей день 24 роки тому жовто-блакитний прапор замайорів у Антарктиді. Сьогодні відзначаємо день народження першої…

Posted by Національний антарктичний науковий центр on Wednesday, February 5, 2020

6 лютого українські полярники і науковці святкують День народження антарктичної станції «Академік Вернадський». До цієї…

Posted by Національний антарктичний науковий центр on Thursday, February 6, 2020

Довідка. Українська антарктична станція «Академік Вернадський» до 1996 року належала Великій Британії і носила ім'я Фарадея. 6 лютого 1996 р. на станції було урочисто спущено британський прапор та натомість піднято Державний прапор України. Українську станцію назвали на честь видатного вченого, засновника вчення про біосферу та ноосферу, першого президента Академії наук України (1918 р.) Володимира Вернадського. На о. Галіндез українські вчені ведуть дослідження, обумовлені Меморандумом про передачу станції «Фарадей» Україні (водночас вони є складовими Державної програми досліджень України в Антарктиці на період до 2020 р.). Зокрема, тривають неперервні, започатковані британцями ще в 1947 році метеоспостереження. На станції під час зміни експедицій може працювати до 24 осіб, а штат зимівників зазвичай становить 12 осіб. Науково-дослідний комплекс станції дозволяє здійснювати на сучасному рівні комплексний моніторинг параметрів навколишнього середовища в Антарктиці на всіх рівнях геосфер – від тектоносфери до геокосмосу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: