fbpx
Сьогодні
19:28 04 Лют 2020

Верховна Рада зменшила плату за видобуток бурштину

Верховна рада України у другому читанні ухвалила закон про зменшення ренти на видобуток бурштину з 25% до 10%.

За відповідний закон проголосувало 290 депутатів.

Зазначається, що ухваливши цей закон, Верховна Рада планує сприяти легалізації видобутку бурштину, адже зменшить податок на цю діяльність.

"Прийнятий Закон створює додаткові стимули для виведення з тіні видобутку бурштину та легалізації такої діяльності", — прокоментував ухвалення закону міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель.

Окрім зменшення основної ренти на видобуток бурштину, законом передбачено перехідний період до кінця 2020 року, протягом якого за видобуток потрібно буде платити не 10% вартості бурштину, а 5%. До кінця 2021 року рента складатиме 8%.

"Бурштин в Україні видобуватимуть законно. Верховна Рада схвалила в другому читанні законопроект #2241, яким зменшено ставку рентної плати за користування надрами для видобування бурштину. Така норма сприятиме легалізації видобутку бурштину та виведенню його з тіні. Також у грудні 2019-го року Парламент ухвалив у цілому законопроект #2240, згідно з яким вводяться єдині дозволи на геологічне вивчення бурштинових надр з подальшим видобуванням бурштину на п'ять років на ділянки розміром до 10 гектарів", — написав прем'єр-міністр Олексій Гончарук у своєму Телеграмі.

Нагадаємо, Рада в цілому ухвалила закон про видобуток бурштину.

Зеленський підписав закон щодо врегулювання видобутку бурштину.

Повідомлялося, що дозволи на видобуток бурштину продаватимуть через Prozorro.

Раніше у ДФС розповіли про обсяги експорту українського бурштину: обсяг легального українського експорту бурштину за п'ять років знизився майже у 10 разів. 

Дивіться фільм-репортаж проекту "Екорубрика" – Що видобуток бурштину зробив з українським Поліссям

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: