fbpx
Сьогодні
17:10 03 Лют 2020

Держпраці збирається перевірити 3 тис. компаній: анонсували великі штрафи

Держслужба з питань праці впродовж десяти днів на початку лютого планує провести перевірку 3 тисяч підприємств. Перевірятимуть правильність оформлення трудових відносин з працівником – за порушення обіцяють накладати великі штрафи

Про це повідомляє пресслужба Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

Зазначається, що перевірки перш за все стосуватимуться підприємців, які працюють у сферах торгівлі та організації харчування.

"Сфера торгівлі – одна із найбільш ризикових галузей для використання незадекларованої праці. За даними Держстату, кількість осіб, які працюють у цій галузі, без оформлення трудових договорів у 2019 році становила більше 700 тисяч осіб.

Неформально зайнятим у формальному секторі економіки (у роботодавців, які зареєстровані як суб'єкти господарювання) був кожний третій працівник", – йдеться у повідомленні.

У Мінекономіки зазначають, що мета перевірок – боротьба з тіньовою зайнятістю.

"Розмір санкції за порушення законодавства про працю (незадекларований працівник, факт підміни трудового договору цивільно-правовим/договором про стажування, виплати заробітної плати в конверті, виплати винагороди працівнику без нарахування/сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та податків, фактичного використання праці працівника повний день, при оформленні його на неповний робочий день) складає 10 мінімальних заробітних плат, що у 2020 році дорівнює 47 230 грн", – попереджають у Мінекономіки.

У відомстві додають, що за повторне порушення у сфері найму працівників штраф може скласти до 30 мінімальних зарплат – 141,69 тис. грн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: