fbpx
Сьогодні
21:10 01 Лют 2020

Станція "Академік Вернадський" в Антарктиді отримає 27 млн грн на модернізацію

На продовження модернізації у 2020 році українська станція «Академік Вернадський» в Антарктиді отримає від держави 27 мільйонів гривень.

Про це повідомив перший заступник міністра освіти і науки Юрій Полюхович, інформує Радіо Свобода.

«Ми спромоглися й цього року профінансувати модернізацію нашої антарктичної станції, вперше така допомога надавалась 2018-го. На 2020 рік виділено 27 млн грн для створення умов, щоб нашим вченим було комфортно та безпечно проводити наукові дослідження», – зазначили у Міносвіти.

Напрямки модернізації

Модернізація триває за двома напрямками: оновлення систем життєзабезпечення (енергетика, опалення, водопостачання, запроваджується система управління відходами) та технічне удосконалення лабораторій та приладів станції зі збільшенням точності вимірювань і їхньою автоматизацією.

За даними МОН, частина робіт зроблена у 2018-2019 роках, решта триватиме у 2020 і 2021-му. На попередній етап модернізації держава виділила близько 35 мільйонів гривень.

Нова експедиція

Україна – одна з 30 країн світу, яка має постійну станцію в Антарктиці, що функціонує цілий рік. Щороку на станцію «Академік Вернадський» вирушає річна експедиція, в яку входять вчені й технічний персонал. Також під час антарктичного літа проводяться сезонні експедиції.

Міністерство освіти анонсувало, що новий склад української антарктичної експедиції буде наймолодшим за всі роки.Середній вік учасників становитиме 37 років.

Нагадаємо, що до 200-річчя відкриття Антарктиди в Україні презентували нову марку з пінгвіном.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: