fbpx
Сьогодні
14:29 30 Січ 2020

Адвокат: Призупинення в Росії слідства стосовно українських моряків є своєрідним гачком

Призупинення в РФ слідства стосовно 24 колишніх військовополонених моряків, які вже перебувають в Україні, є своєрідним процесуальним гачком.

Про це заявив адвокат моряків Микола Полозов.

Розслідування кримінальної справи стосовно моряків призупинили у зв'язку з неможливістю їхнього приїзду в Росію.

"Сторона захисту не розцінює це як позитив у зв'язку з тим, що військові моряки продовжують залишатися в статусі обвинувачуваних у кримінальній справі. Норми кримінально-процесуального законодавства дозволяють відновити провадження у кримінальній справі в будь-який момент, коли обставини, що послужили підставами для призупинення, відпадуть", — пояснив Полозов.

Це означає слідство може відновити провадження у справі в будь-який момент до закінчення термінів притягнення моряків до кримінальної відповідальності, тобто упродовж 10 років.

"Зазначені обставини можуть послужити істотними обмеженнями для переміщення українських військових моряків за межі України і не дають їм гарантію безпеки від можливих спроб здійснення комплексу оперативно-слідчих заходів російськими правоохоронними органами щодо подальшого залучення військових моряків до кримінальної відповідальності", — наголосив адвокат.

Він зазначив, що сторона захисту буде оскаржувати рішення про призупинення провадження й вимагатиме повного припинення справи .

"Наше ключове завдання — унеможливлення обставин подальшого притягнення до кримінальної відповідальності українських військових моряків у межах російської юрисдикції та нівелювання будь-яких негативних правових наслідків для них в майбутньому", — підсумував Полозов.

25 травня 2019 року Міжнародний трибунал ООН з морського права зобов'язав Росію звільнити українських моряків і передати Україні українські судна. Це рішення Росія мала виконати до 25 липня 2019 року.

7 вересня 2019-го українські моряки та українські політв'язні в результаті великого обміну полонених повернулись додому.

18 листопада 2019-го Росія повернула українські військові кораблі.

Зараз в арбітражі Міжнародного трибуналу ООН з морського права досі розглядається основна справа щодо незаконних дій Російської Федерації у Чорному морі 25 листопада 2019 року.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: