fbpx
Сьогодні
22:55 29 Січ 2020

У 2019 році відбулося щонайменше 83 випадки переслідування активістів в Україні

У 2019 році правозахисники зафіксували в Україні щонайменше 83 випадки переслідування, погроз, тиску чи нападів на громадських активістів.

Про це йдеться у доповіді «Становище правозахисників та громадських активістів в Україні у 2019 році», підготовлена Українською Гельсінською спілкою з прав людини, Центром прав людини ZMINA та Truth Hounds.

Так, експерти зафіксували 37 насильницьких нападів на активістів та їхнє майно, 20 випадків погроз та 11 нападів на мирні зібрання правозахисників. У 2018 році зафіксували щонайменше 66 насильницьких нападів та 20 нападів на мирні зібрання.

22 з усіх нападів стосувалася активістів, які відстоюють права ЛГБТКІ та борються за гендерну рівність. Також 15 разів нападали на учасників протестів проти незаконного будівництва та 14 разів на активістів проти корупції.

Зазначається, що кожен п'ятий напад вчинили учасники праворадикальних угруповань.

Найбільше інцидентів сталося в Києві: у столиці зафіксували 32 випадки переслідування. В Одеській та Харківській областях сталося 15 і 9 інцидентів відповідно. У Дніпропетровській області зафіксували 4 інциденти, а в інших областях по одному-двох випадках.

Голова Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик вважає, що безкарність правопорушників залишається найбільшою загрозою для активістів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: