fbpx
Сьогодні
17:39 29 Січ 2020

Справа на Байдена: Шокін висунув ДБР вимогу

Екс-генпрокурор України Віктор Шокін вимагає від Державного бюро розслідувань відкрити кримінальне провадження щодо ексвіцепрезидента США Джозефа Байдена.

Про це передає Інтерфакс-Україна

"Прошу внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань про вчинення громадянином Сполучених Штатів Америки Джозефом Байденом на території України і за її межами щодо мене кримінальної правопорушення, а саме втручання в діяльність працівника правоохоронного органу, відповідальність за яке передбачена ч. 2 с. 343 КК України. Негайно розпочати досудове розслідування і дати слідчим ДБР письмові вказівки", – йдеться у заяві Шокіна в ДБР.

Шокін заявляє, що погодився залишити посаду генпрокурора України через тиск Байдена.

Ексгенпрокурор стверджує, що в кінці 2015 року та на початку 2016 року Байден, використовуючи своє службове становище, кілька разів особисто прибував до України з офіційними візитами, з метою проведення з керівниками держави переговорів щодо його усунення із займаної посади.

Шокін вважає, що таким чином Байден домагався згортання розслідування кримінальних проваджень за фактами протиправної діяльності осіб, пов'язаних з компанією Burisma Holding Limited, в тому числі, як заявляє ексгенпрокурор, сина американського чиновника Хантера.

За словами Шокіна, Байден вимагав звільнити його в обмін на безперешкодне надання Україні державної гарантії США на суму $1 млрд.

27 січня колишній радник з національної безпеки президента США Джон Болтон розповсюдив серед своїх соратників неопублікований рукопис своєї книги. У ньому зокрема йдеться про те, що Трамп пов'язував затримку військової допомоги для України із розслідуванням стосовно сина його політичного конкурента Джо Байдена.

Трамп заперечив, що говорив Болтону про затримку допомоги Україні через справу сина Байдена.

Нагадаємо, Помпео звинуватив журналістку у брехні через Україну. Раніше Вашингтон офіційно підтвердив візит Помпео до України.

Також ЗМІ США назвали найбільший виклик для Зеленського.

Нагадаємо, 18 грудня постійного представника України в ООН Володимира Єльченка призначили послом в США.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: