fbpx
Сьогодні
16:17 29 Січ 2020

Милованов пояснив, яка економічна стратегія у України

Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господартсва Тимофій Милованов заявив, що стратегія України – це економічне зростання через накопичення інвестицій та модернізацію.

Про це він написав у Facebook.

"Чому нашим сусідам, які у 1991 році мали порівняно з Україною схожі початкові умови, вдалося підвищити продуктивність праці, тоді як в Україні ВВП на одного зайнятого за паритетом купівельної спроможності в доларах США усе ще трохи нижче ніж у 1990 році.

Причина – недоінвестованість вітчизняної економіки, яка перетворила Україну на малу, відкриту економіку зі значною часткою сировино-орієнтованих та низько-технологічних секторів.

Подивимось на нашу економіку:

– частка експорту України у світовій торгівлі і ВВП у світовому ВВП – 0,2 та 0,3 відсотка відповідно;
– частка товарів з використанням високих і середньовисоких технологій в експорті товарів – лише 17%;
– прямі приватні інвестиції на душу населення – лише 767 дол.США (для порівняння – в нашому регіоні це тисячі дол США);
– ступінь зносу основних фондів – 60,6% (у наших сусідів – 35-50%).

Але Україна має свої історії успіху.

ІТ, хімічне виробництво і фармацевтика – це високотехнологічні галузі, які сьогодні успішно інтегруються у глобальні ланцюги доданої вартості і відвойовують позиції на внутрішньому ринку у конкуренції із світовими лідерами. Ще одна історія успіху – це наш агросектор, який останнім часом став високопродуктивною сферою діяльності, яка успішно розвивається та інтегрується у світовий простір.

Кожна з них має свої складові успіху, але спільною для них всіх є інвестиційна складова. І інвестиції не лише у основні фонди, але і у технології, у людський капітал.

Якщо ми хочемо досягти успіху, нам протягом 5 років потрібно 50 млрд дол США прямих іноземних інвестицій. Також потрібно збільшити щорічні обсяги внутрішнього інвестування в понад 2 рази.  А якщо хочемо більше, то потрібно більше інвестицій", – написав міністр.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: