fbpx
Сьогодні
14:58 29 Січ 2020

Міністр енергетики пояснив, чим нова формула цін на газ відрізняється від формули "Роттердам+"

Міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель повідомив, що нова формула встановлення цін на газ для населення відрізняється від формули "Роттердам+", попри те, що у ній також використовується значення ціни на газ на нідерландській біржі.

Про це Оржель повідомив під час брифінгу за підсумками засідання уряду 29 січня, передає hromadske.

Зазначимо, що відповідно до нової формули встановлення ціни на газ для населення, її рівень прив'язали до ціни на газ на нідерландському газовому хабі TTF. Потім до цієї середньомісячної ціни додається різниця (спред) між ціною на хабі TTF і ціною на кордоні України.

Схожу формулу свого часу встановив енергетичний регулятор для вартості електроенергії, яку виробляли теплові електростанції: тоді тариф на таку електрику розраховували за формулою "Роттердам+", яка передбачала, що вартість вугілля, яке використовувалося для ТЕС, залежатиме від його вартості у порті Роттердаму і до неї додаватимуться витрати на транспортування до України.

"Важливо підкреслити, що це ніякий не "Роттердам+", тому що мова йде про верхню межу. Якщо ринок створює умови і постачальники пропонують меншу ціну, то уряд встановив умову "не більше ніж": можна менше", — повідомив Оржель.

За його словами, у випадку з "Роттердам+" ціну на вугілля було чітко зафіксовано, водночас у випадку з цінами на газ уряд лише встановив максимально допустиму вартість, обмеживши постачальників газу від зловживання на ринку.

Формула "Роттердам+"припинила діяти в Україні з 1 липня 2019 року, коли в Україні запрацював новий ринок електроенергії.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: